Селфи дисморфия – модерната болест на социалните мрежи

Най-вероятно някои от вас някога са мечтали да изглеждат като Анджелина Джоли, Брад Пит или Хю Джакмън. Днес обаче нещата са коренно променени.

В настоящето все повече хора страдат от това, което е известно като селфи дисморфия.

Някои хора са толкова свикнали да се възхищават на имиджа си благодарение на филтрите на някои приложения, че не могат да понесат да се гледат в огледало.
Това разстройство се определя като мания. Като желание да искаш да бъдеш това, което виждаш на екрана мобилния си телефон.

Вселената от филтри в приложенията за смартфони предлага подобрени и идеални изображения, които помагат на хората да получат най-добрата своя версия.

Ретушираме лицата си чрез пристрастяващото приложение Snapchat. Правим носа си по-тънки носове, очите по-големи, скулите по-вдигнати...

Всъщност някои хора почти не гледат реалния свят. Те прекарват по-голямата част от дните си пред монитора, който като някакво странно заклинание или магическо огледало винаги им показва съблазнителен, перфектен, завладяващ образ. Тези хора правят между 25 и 50 селфита на ден. Заради това вманиачаване те не могат да понесат да се гледат в
огледалото.

Това е така, защото то казва истината и не крие тъмните кръгове или двойните брадички.

Технологиите могат да бъдат както чудесни, така и полезни. Това е стига да го използваме разумно. Той обаче крие определени практики, които често попадат в сферата на патологичното.

Селфи дисморфия
До неотдавна младите хора се подлагаха на пластични операции, защото искаха да приличат на кукли Барби.
Днес новите технологии и приложения изпълват живота ни с филтри и разкрасяват всичко. Наред с това идват и нови психологически разстройства.
Психолозите отдавна предупреждават за въздействието на селфито върху психичното здраве.

Университетът в Йорк в Торонто проведе проучване, в което се споменава как необходимостта да се правят селфита и да се публикуват непрекъснато е свързана с по-ниско самочувствие, чувство на несигурност и социална тревожност.

Без съмнение, ние живеем в епоха, в която имиджът е крал, а хората се чувстваме по-несигурни от всякога с външния си вид.


Дигиталната вселена и психологическите проблеми
Не всичко, което виждате в социалните си мрежи, е истинско. Всички сме чували и патили от фалшиви новини и фалшиви акаунти в социалните мрежи.

Освен това изображенията и селфитата, които много потребители публикуват, не отговарят на 100 % на реалността. Доста от тях добавят определен филтър към снимка, за да подобрят нейната острота или цвят.
Има ли нещо нередно в това? Разбира се, че не. Проблемът идва, когато хората вече не могат да публикуват свои снимки, без първо да са ги ретуширали.

Патологичният елемент на селфи дисморфията е, че човек вече не приема собствения си образ. Той може да се приема само чрез тези коригиращи, магически и доста измамни филтри.
Последиците от тази реалност са огромни. Това изкривено възприятие за себе си често кара хората да прибягват до козметична хирургия.

Как се проявява селфи дисморфията?
През 2016 г. Институтът по невронауки в Калкута анализира явлението селфи дисморфия. Учените откриват, че хората, които използват прекалено много селфито, страдат от тъга и неприязън към външния си вид.

Определящи характеристики на селфи дисморфията:
• Страдащите виждат себе си като многобройни физически дефекти на лицата си.
• Те виждат себе си като чудовищно грозни.
• Те прекарват голяма част от деня на мобилните си телефони. Това означава, че пренебрегват другите си отговорности.
• Не понасят да се гледат в огледалото. Освен това представата, която имат за външния си вид, е напълно изкривена.
• Те намират благополучие само със селфитата, които създават чрез филтри.

Селфи дисморфията попада в обсесивно-компулсивния спектър.

Как се лекува селфи дисморфията?
Препоръчва се човекът, страдащ от това разстройство, да не се подлага на козметична хирургия. Това е така, защото ако прибегнат до пластични операции, след всяка процедура те са склонни да продължат да се отхвърлят и да се чувстват разочаровани от резултата. Освен това те изпитват необходимост да продължат с все повече козметични интервенции. Смята се, че процентът на пациентите, които идват в клиники със селфи дисморфия, може би е около 10 процента.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене