Как Цанко Цанков премълча за бяла акула на 5 метра от него

Цанко Цанков по време на рекордното преплуване на протока Кук

"Мернах голяма бяла акула под мен на 5-6 метра в близост до отсрещния бряг, но не казах на никого. Видях лодката и знаех, че на нея има монтирани уреди, които издават сигнали на акулите, и затова се доближих до лодката на два-три метра. Слава богу, друга не видях , а тази под мен замина бързо към дълбочините. Океанът е техният дом, а хората сме гости. Нормално е да има акули в този период. Те мигрират и се размножават именно през март-април."

Това сподели българският воден маратонец Цанко Цанков, който преплува протока Кук в Нова Зеландия на 7 април. Разстоянието от Южния остров до Северния е 30,5 километра.

Времето за изминаване

на дистанцията от

нашия е рекордно

за сезона - 6 часа и 23 минути.

Това е трето състезание от веригата Ocean 7 - седемте най-трудни плувни маратона в света.

Стартът е даден в 7,43 часа местно време от залива Перано и финалът е на Терафити Коуст в 14,06 часа.

Температурата на водата е 13 градуса през голяма част от трасето. Заради силно течение от Антарктида в продължение на 1,6 километра в средата на дистанцията водата беше 12,2 градуса.

Това е предизвикателство, което се провежда в индивидуален формат и състезателят плува сам, съпровождан от водеща лодка, която по координати се движи по трасето.

Цанков плува от страната на десния борд, защото диша наляво. Първия един час не пие никакви течности. След това на всеки 30 минути намалява темпото за 10 секунди и приема топла изотонична напитка и енергетични гелове, които му бяха подготвени от неговия треньор Николай Илиев.

"На лодката имаше съдия от новозеландската плувна федерация, който следеше за правилата, а именно Цанков няма право да се докосва до твърди предмети и до лодката по какъвто и да е начин. Няма право да приема вода или други съставки, които предварително не са одобрени от съдията. Ако нещо се беше нарушило, това означава дисквалификация на българина", сподели Николай Илиев за "24 часа".

"Капитанът на лодката Грант беше с дългогодишен опит в открити води и съпровождането на състезатели по трасето на протока Кук", добави той.

"Не мигнах преди старта. Беше ми много напрегнато заради предстоящото състезание. Притесненията ми бяха заради студената вода. Нищо друго. Бях много добре подготвен. С моя треньор Николай Илиев бяхме изгледали всички възможни видеа от протока Кук и плуването на други състезатели. Бяхме предварително отработили ситуацията", разказва Цанко Цанков.

Цанко със своя нреньор и мениджър Николай Илиев
Цанко със своя нреньор и мениджър Николай Илиев

Това, което не очаква, е студеното течение от Антарктида, което е по това време в региона. Фронтът му е с ширина от над километър и половина. Затова

българинът

не трябва

да спира по

никакъв начин

или да намалява

темпото,

защото след това ще е невъзможно да продължа. Плува бързо, за да топли тялото си. Единственият начин да не получи тежка хипотермия, е именно максимална работа на ръцете и краката във всяко движение. Усеща първите физиологични кризи на втория час. "Знаех, че остава много време до края и трябва да стискам зъби. Имаше моменти да загубя ориентация, но веднага след това поглеждах към лодката и се връщах в трасето. Предварително се бяхме разбрали с Ники Илиев да не казвам, ако видя акула във водата. Това щеше да означава край на плуването ми заради сигурността. Бях предупреден и от съдията, че ако забележа акула да уведомя. Но знаех, че това ще означава спиране и връщане към пристанището. Доста често се случва в този регион на други плувци. Ние обаче нямахме възможност да чакаме друга дата и да отлагаме нов старт", връща лентата назад Цанко.

Цанко спи веднага след финала.
Цанко спи веднага след финала.

Признава, че се опитва да мисли само позитивно през цялото време. Според него психиката е 70 процента от плуването в открити води. Затова нито за миг не допуска да се разконцентрира.

В главата му се въртят спомените от разходките в Морската градина в Бургас и усмихнатите хора в родния му град. Усещах подкрепата на хората в България, колко и странно да е. Знае, че ще трябва да го изплува, и нищо друго не го интересува.

"Имах чувството, че финалът е много далеч. Чувах указанията на Ники, че сме близо, но всъщност силно течение ме държеше на едно място въпреки усилията ми. Излязох на

място, което беше

пълно със скали под

водата и големи вълни

Внимавах да не се ударя, че щеше всичко да приключи с плуването. Целта е да бъда на повърхността и под мен да няма вода. Чак тогава се спира състезателното време", разказва плувецът.

Температурата на тялото му е под 30 градуса. Не се е мерил, но е сигурен, че е изгубил близо 5 килограма от теглото си за тези 6 часа и 23 минути.

"Толкова бях уморен, че щом се качих на лодката заспах веднага. Събудих се след два часа целият в болки. Цялото тяло ме болеше зверски, а в устата ми беше всичко солено заради водата. Опитах едно

парче шоколад, но

все едно беше буца сол

Хронометърът спрян на рекордното време върху протокола за прерлуването
Хронометърът спрян на рекордното време върху протокола за прерлуването
Рецепторите ми в устната кухина не различаваха няколко дни соленото от сладкото", описва емоциите и усещанията си Цанко.

"Щастлив и горд съм, че всичко завърши успешно. Направих и това плуване заради България. В чужбина тези състезания от Ocean 7 са много престижни и има голям отзвук", допълва той.

Вече има три маратона от седем зад гърба си. На 22 септември 2022 г. преплува Гибралтарския проток от Европа до Африка, а на 28 август 2023 г. успява и в Калифорния - от остров Санта Каталина до Лос Анджелис, преди да отметне протока Кук.

Следващият маратон ще бъде през месец октомври отново в САЩ. В акваторията на Хавайските острови от Молокай до Уаху. Той е най-дългият. Около 50 километра по права линия, но никога не могат да бъдат точно толкова. Вероятно около 60 километра и 15-16 часа във водата. Температурата на водата обаче ще бъде 24-25 градуса. И този маратон е от Ocean 7.

Целта му е да приключи с всичките седем до края на следващата година. Успоредно с това с екипа си подготвя и още едно много сериозно предизвикателство, което не е правено досега от друг българин. Все още не иска да го обяви, защото е рано, но ще бъде през тази година и ще бъде значимо и в България. Иска хората да го видят отблизо, организацията е много сериозна.

Община Бургас е единствената институция, която го подкрепя финансово за маратоните. Другите средства са от спонсори, на които благодари от сърце. "Без тях нямаше да има Цанко Цанков и участията ми в открити води", откровен е плувецът.

След двата златни медала и двата световни рекорда на 200 и 450 метра от световното по ледено плуване през март месец в Талин, Естония, бургазлията има по-голяма увереност и самочувствие. Много му се

иска да предаде опита си

на млади български плувци,

които да вървят по неговите стъпки. И там планира да направи нещо професионално веднага след приключването на седемте маратона.

"Искам да благодаря на моето семейство, моя треньор и мениджър Николай Илиев, който от първия ден е до мен, както и на всички българи за подкрепата. Също така и на фондация "Спорт в България" за безценната помощ. Чувството да развееш българския флаг на другия край на света като победител е уникално и не може да се опише с думи", завършва Цанко Цанков.

Цанко Цанков с неопрена след проплуването на Гибралтарския рлоток
Цанко Цанков с неопрена след проплуването на Гибралтарския рлоток

Визитка

- Роден е в Бургас на 13 август 1987 г.

- Завършил е основно образование в началното базово училище "Михаил Лъкатник" там, а средно - в софийската гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Христо Ботев"

- Има висше инженерно образование в Хидротехническия факултет при УАСГ

- После завършва магистратура по плуване в Националната спортна академия "Васил Левски" в София

- В момента завършвам магистратура по специалността "Икономика на недвижимата собственост" в УНСС

- Член на националния отбор по плуване от 2001 до 2007 г.

- Участник на европейското първенство по плувни спортове Будапеща 2005

Има ли плувна война между текстила и неопрена у нас

Изненадващо в българското маратонско плуване се зароди конфликт.

Той е между двамата ни най-добри състезатели в тази разновидност на един от най-популярните спортове у нас - Петър Стойчев, бивш спортен министър и бивш рекордьор по преплуване на Ламанша, и Цанко Цанков, който тези дни прекоси протока Кук между двата острова на Нова Зеландия (виж основния материал).

Вероятно жегнат от съобщенията за Цанко, който се похвали преди време, че е първият българин, преплувал Гибралтарския проток, Стойчев пусна преди дни следното съобщение в страницата си във фейсбук:

"Горд съм да ви съобщя, че постигнах нов успех - както за мен, така и за България. Станах първият българин, преплувал протока Гибралтар по правилата на Oceans 7 с текстилен бански (без неопрен)! Времето, което постигнах, е 3 часа и 46 минути, а изминатото разстояние по GPS-а на лодката е 16,4 км. Щастлив съм, че плуването ми завърши успешно и благодаря на всеки един от вас за уважението и подкрепата! Гордо мога да заявя, че вече съм единственият българин с три преплувани маратона от веригата (Ламанша, протока Кук и протока Гибралтар). Остават още четири маратона! През месец май планирам да преплувам канала Молокай в Хавай, най-дългия и тежък маратон от седемте!"

Закачката е, че Цанков направи същото в Гибралтар преди Стойчев, но с неопренов костюм, което би могло да доведе до конфликт с правилата на Ocean 7. От щаба на Цанко обаче смятат, че това няма как да стане, защото дебелината на неопрена на възпитаника му била била 0,3 мм, което го вади от категорията и го препраща към банските, просто покрива по-голяма част от тялото. Класическите неопрени били с дебелина между 0,5 и 0,9 мм. Според специалисти биха могли не само да предпазват от студа, но и от слънчево изгаряне, което често се пренебрегва. Освен това помагат на тялото за изкачване към повърхността и повишават скоростта на плуване. Именно върху това прави акцент Стойчев с репликата за първия българин, преплувал протока Гибралтар с текстилен бански, но без неопрен.

В същото време прави впечатление, че Стойчев вече втори път обявява плуването на маратон от въпросната верига преди обявените от Цанков дати. Първо беше протокът Кук, а следващата цел е каналът Молокай в Хавай - май срещу октомври.

Петър Стойчев след проплуването на Гебралтарския проток с текстилен бански
Петър Стойчев след проплуването на Гебралтарския проток с текстилен бански

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене