Зуека излага със 100 художници от цял свят, под платната му пише “България”

Зуека позира усмихнат до картините, които паказа в изложбата си “Моят свят”.
СНИМКИ: ФЕЙСБУК

Толкова много хора разгледали изложбата му в Мадрид, че "след това с Ани два дни никого не искахме да виждаме"

Толкова велики художници...Аз какво правя там - не знам.

Това каза пред “24 часа”, смеейки се Васил Василев-Зуека - актьор, тв водещ и художник. Заедно с още 100-ина артисти от 17 страни той ще участва в третото издание на международната изложба за наивистично и интуитивно изкуство “Трети международен салон интуитив”, която ще се проведе в София от 11 до 23 юни. (Повече за наивизма четете долу.)

В експозицията Зуека ще се включи с 2 големи платна - “Дон Кихот” и “Градът на Икар”, а отдолу на етикетите ще пише “България”. Нищо че от няколко години живее в Испания.

Поласкан е, че екипът го кани да вземе участие в събитието, защото това е първият път, в който пред българска публика ще бъдат показани произведения на класици, сред които Иван Рабузин, Йосип Генералич, Мартин Йонас, Бранко Ловак, Жан Фу заедно с български майстори като Ради Неделчев, Дмитри Йорданов и Ганчо Карабаджаков. Освен това тази година участват рекорден брой художници - както с академично образование в сферата на изкуствата, така и самоуки. В предишните две издания артистите не са били повече от 70 души. 

Платното Дон Кихот”, направена с дървени стърготини. С него актьорът ще участва в международната експозиция в София.
СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ
Платното Дон Кихот”, направена с дървени стърготини. С него актьорът ще участва в международната експозиция в София. СНИМКИ: ЛИЧЕН АРХИВ

Картините на Зуека ще бъдат окачени до платна на на художници от България, Франция, Италия, Нидерландия, Финландия, Хърватия, Сърбия, Румъния, Германия, Белгия, Куба, Перу, Индонезия Великобритания, Полша, Хаити и Швейцария.

Самостоятелна изложба Василев направи преди броени дни в Мадрид. Озаглави я “Моят свят”, защото “това е моят свят на въображение - самостоятелна единица”. Експозицията решава да направи в чест на най-светлия български празник - “24 май”. Част от нея стават 23 картини, повече от половината все още непоказвани. Типично в свой стил рисува с акрил, за няколко платна използва смесена техника, дървени стърготини и други строителни материали. Но общото между тях е едно - винаги присъства любовта без значение в каква форма - между двама души, към себе си или към света. “Гледам на любовта като начин на живот. Да присъства във всяка една картина, дори в такива, които са малко по-драматични. Въпреки че аз мрачни картини нямам. Защото любовта наистина е най-важното нещо в живота на човека”, казва Василев. 

Картината "Градът на Икар", с която актьорът ще участва в международната експозиция в София.
Картината "Градът на Икар", с която актьорът ще участва в международната експозиция в София.

500 души са разгледали изложбата - както българи, така и чужденци. Зуека разказва, че било много уморително. “Два дни след изложбата с Ани никого не искахме да виждаме”, допълва той. За организацията му помага партията на демократите в Испания Partido Popular.

Няма да има обаче много време за почивка, защото графикът му вече е запълнен. На 26 септември му предстои обща изложба с художничката Валентина Вечерка в Българския културен институт във Виена - “Дом Витгенщайн”. През ноември ще изложи картинитеси в кметството в Палма де Майорка, има покани и за експозиции в Българския културен институт в Рим, както и за галерия в Германия.

Наивизмът – самоуки артисти рисуват без канони това, което виждат

Наивизмът е изкуство, което се прави от хора без академично образование на художници. Характеризира се с липса на перспектива или неправилна такава, с необработени по-ярки цветове и теми от всекидневието - художниците рисуват това, което виждат. Най-често пред бялото платно застават хора, чиято професия не е сързана с изобразително изкуство, а рисуването използват като “душевен отдушник или пряко изразяване на емоциите”. “Това определение важи за края на XIX и началото на XX век, когато наивизмът официално стъпва под прожекторите на артсцената”, обяснява кураторката на изложбата “Трети международен салон интуитив” Даниела Осиковска. Този вид изкуство обаче се появява по-рано - по времето, когато възниква и капитализмът. Според Осиковска за основен стълб на наивизма се смятат както иконите, които зографите рисуват, прибавяйки по-светски елементи и не следвайки стриктно канона на църквата, така и табелите на дюкяните, които собствениците им рисували. За наивистично изкуство се смятат и примитивните рисунки в пещерите.

В началото на XX век меценати, галеристи и поддръжници на изкуството започват да подкрепят артистите наивисти, организират им и официални изложби. Постепенно картините влизат в търговете и цените им започват да се вдигат, набирайки все повече популярност.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене