4 “сребърни гвоздея” за вдъхновяващи идеални домове и история с емоции в Улпия Сердика

Статуетките "Сребърен гвоздей", изработени от художничката Невена Ваклинова.

Престижният конкурс "Къща на годината" показа за първи път на десетки архитекти, строители, производители и търговци новото уникално пространство за събития в Централните хали в София

Кои са най-добре и елегантно проектираните къщи, апартаменти, офиси, публикувани на страниците на списание “Идеален дом” през 2023 година? Отговорите аплодираха десетки архитекти, дизайнери, строители, производители и търговци на обзавеждане и оборудване на дома, художници.

Съвременният и модерен дизайн срещна миналото в новата зала с археологическите разкопки на Улпия Сердика в Централните хали. Това бе и първото събитие от календара на новата градска зона за култура, изкуства и наука, която се оформи след реставрацията на емблематичната софийска сграда, паметник на културата,

За уважението към историята и за сериозен принос към културното наследство на София “Кауфланд България” получи специален приз от списание “Идеален дом”.

За 28-и път водещото издание за архитектура, интериор и дизайн раздаде отличията за интериор в 4 категории - “Апартаменти”, “Еднофамилна къща”, “Малко жилище” и “Обществен проект”.

“Въпреки опасенията от спад на жилищното строителство нови домове у нас се градят и се търсят много, защото българинът обича да му е хубаво вкъщи и е готов да отделя и бюджет, и време, и нерви, за да има уютна и красива обстановка. Само за първите месеци на 2024 година и само в София е започнало изграждането на над 2500 нови жилища. И това е чудесна новина за всички вас, архитекти и дизайнери, търговци и производители на мебели и всякакво обзавеждане и оборудване - каза Таня Червенкова, главен редактор на “Идеален дом”. - Добре е и за списанието, в което публикуваме все повече и по-качествени проекти.”

Тазгодишното издание на конкурса “Къща на годината” излъчи победителите, класирани сред общо 32 номинации от авторитетно жури.

В най-многобройната категория “Апартаменти” големия приз спечелиха трима млади архитектки от студио “Ен Тре” - Мила Златанова, Александра Хаджиева и Теодора Рофетова.

В категорията на най-мащабни проекти за еднофамилни къщи голямата награда взе арх. Александър Йончев от студио Simple Architecture за къщата на морския бряг в Созопол, която се откроява отдалеч със своята бяла осанка.

В любимата на читателите категория “Малкото жилище” се състезават проекти с ограничена площ.

Първо място журито бе определило за арх. Ирина Исуска от студио “Ателиер Р” за нейното миниатюрно решение на партерно пространство, тип гараж, превърнато в удобно жилище за един обитател.

Арх. Здравко Здравков: Фасадите по бул."Мария Луиза" ще са в пастелната гама

Главният архитект на София Здравко Здравков представи пред архитектурната колегия, събрала се на събитието, проект за цветово решение на фасадите на част от сградите в централната част на град София по бул. "Княгиня Мария Луиза" и по ул. "Екзарх Йосиф".

"Повечето от вас тук се занимават с интериор - средата е тази, която ни кара да се чувстваме по-добре", каза главният архитект. "Възложихме за целия булевард "Мария Луиза" заедно с "Екзарх Йосиф" пълно 3D сканиране на всички фасади. Това е една огромна стъпка, защото ние пишем домашното на всеки един от собствениците на тези контактни улици. Досега те бяха четири, а с този проект ще станат още 2", добави още той.

Проектът предлага единна визия на средата и стандарти за различните компоненти, като са взети предвид характерните особености на всяка една сграда и контакта със съседните. По бул. "Мария Луиза" ще преобладава пастелната гама, а за сенниците са определени черно, зелено и червено, стандартизирани по цветовата гама RAL.

Венелина Гочева връчва “Сребърен гвоздей” на арх. Александър Йончев.
Венелина Гочева връчва “Сребърен гвоздей” на арх. Александър Йончев.
Венелина Гочева: В старата част на София се появяват красиви сгради със стил

Това място, Халите, е много важно за нас, защото на 200-300 м по бул. "Мария Луиза" се намира новият офис на "24 часа" и ние виждаме как в старата част на София се появяват красиви сгради със стил, каза Венелина Гочева, издател на "Идеален дом" и управител на "Медийна група България".

Впечатлени сме и от това, което сте направили с вашия проект в Созопол и което на мен ми се иска да се случи и в стара София - обърна се тя към арх. Йончев, на когото връчи "Сребърен гвоздей". Използвали сте една стара къща и сте направили нещо модерно. Хората са продължили да живеят в новия си дом, но със спомените, които са им останали. Дано това виждаме все повече и в София.

“Градът е място, което постоянно трябва да се развива”, каза зам.-кметът на София Никола Барбутов при връчването на голямата награда Сребърен гвоздей за най-добър интериор на апартамент на Теодора Рофетова и Александра Хаджиева. Той добави, че идеалният дом не са луксозните мебели, а средата, която вие, архитекти и дизайнери създавате.
“Градът е място, което постоянно трябва да се развива”, каза зам.-кметът на София Никола Барбутов при връчването на голямата награда Сребърен гвоздей за най-добър интериор на апартамент на Теодора Рофетова и Александра Хаджиева. Той добави, че идеалният дом не са луксозните мебели, а средата, която вие, архитекти и дизайнери създавате.
“Вие трябва да се доверите на нас, строителите, за да направим София красив град”, каза Илиян Терзиев, председател на Българската строителна камара при връчването на “Сребърен гвоздей” и първа награда на арх. Ирина Исуска.

“И много ви моля, правете перфектни проекти, така че строителят да няма къде да мърда, когато ги изпълнява”, добави инж. Терзиев.

СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
“Вие трябва да се доверите на нас, строителите, за да направим София красив град”, каза Илиян Терзиев, председател на Българската строителна камара при връчването на “Сребърен гвоздей” и първа награда на арх. Ирина Исуска. “И много ви моля, правете перфектни проекти, така че строителят да няма къде да мърда, когато ги изпълнява”, добави инж. Терзиев. СНИМКИ: РУМЯНА ТОНЕВА
Таня Червенкова връчва специален приз на инж. Ангел Димитров от “Кауфланд”.
Таня Червенкова връчва специален приз на инж. Ангел Димитров от “Кауфланд”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене