5 начина да контролираме нежеланите си емоции във всяка ситуация

„Ако нямате контрол над устата си, няма да имате контрол над бъдещето си.“ - Джърмъни Кент

Често ли реагирате от гняв и след това съжалявате по-късно? Често ли се чувствате толкова претоварени, че сами саботирате собственото си щастие? Емоциите могат да бъдат мощни и почти всеки от нас често е управлявани от усещанията си. Ето защо става наложително да имаме контрол над нашите емоции, за да сме психически по-силни.

Предлагаме ви 6 научнообосновани съвета за контрол на вашите нежелани емоции.

1. Отсечете спиралите на отрицателната мисъл
„Отрицателните мисли се задържат, защото ние им вярваме, а не защото ги искаме или избираме.“
Андрю Дж. Бернщайн

Когато се случват лоши неща, понякога се заклещваме в тези събития, мислейки какво се е случило - или какво би могло да се случи - отново и отново. Често именно тези цикли на мислене задвижват емоциите ни, а не самото събитие. За да контролираме тези чувства, обикновено трябва да спрем да поощряваме мислите, които ги създават. Разбира се, това е по-лесно на думи, отколкото на дела.

Една от стратегиите е да играете „Аз виждам.“ Може да изглежда глупаво, но именуването на различни предмети, които виждате из стаята, може да ви помогне да пренасочите мислите си към други по-светски неща, така че емоциите ви да си починат и да започнат да се успокояват. Друга стратегия за пренасочване на мислите ви е да станете, да направите нещо или да промените обкръжението си. Например бихте могли да отидете до тоалетната или ако ситуацията позволява, на кратка разходка. Този подход ви помага да нулирате и да насочите мислите си в нова посока.

2. Правете дълбоки вдишвания
„Когато притежавате дъха си, никой не може да ви открадне мира.“
Анонимен

Поемането дълбоко въздух може да изглежда като обикновена издръжливост, но всъщност активира парасимпатиковата нервна система, която помага за успокояване на негативните емоции с висока възбуда като тревожност или гняв. Така че дишането дълбоко е ключово, когато става дума за управление на по-предизвикателните ни емоции.

Тъй на мозъка му трябва повече време за вземане на добри, рационални решения, когато емоциите започнат да стават зашеметяващи, направете пауза. Поемете няколко дълбоки вдишвания и намалете тези интензивни чувства малко, за да може внимателно да изберете какво да правите по-нататък.

3. Генерирайте някои положителни емоции
„Най-добрите и красиви неща в света не могат да бъдат видени или дори докоснати. Те трябва да се усещат със сърцето. ”
Хелън Келър

След като се успокоите донякъде и отново мислите трезво, полезно е да се опитате да влеете някои положителни емоции в ситуацията, за да помогнете да преодолеете тези негативни чувства. Един от начините да направите това е да потърсите светлия лъч във всичко, което ви притеснява.

Друг начин да влеете някои положителни емоции в момента е със забавно видео или вдъхновяваща снимка. Тези малки, положителни неща могат да помогнат да се размият дори и най-интензивните отрицателни емоции. Така че, ако се чувствате наистина отпаднали, направете нещо, което генерира малко щастие, така че може да започнете да се връщате към нормалното си аз.

4. Практикувайте приемане
„Приемането на случилото се е първата стъпка към преодоляване на последствията от всяко нещастие.“
Уилям Джеймс

Може да изглежда контраинтуитивно да приемате нещата, които ви притесняват, но наистина е добър съвет да „приемете нещата, които не може да промените“, когато искате да контролирате емоциите си. Колкото и да сме разстроени, чувствата ни не могат да променят неща, които са непроменими. Затова се запитайте каква част от тази ситуация е непроменима? Напомнете си да приемете тези неща и съсредоточете усилията си върху нещата, които може да промените към по-добро.

​5. Увеличете сърдечния си ритъм с упражнения

Ако все още не може да се справите с негативните си емоции, опитайте да упражнявате. Спортът е ефективен начин за повишаване на настроението ви. Направете няколко спринта, вдигнете няколко тежести или направете някаква друга дейност, която повишава сърдечната ви честота, защото колкото по-голяма е интензивността на тренировката, толкова по-голямо е въздействието върху настроението ви. Физиологичните промени, които се случват в тялото ви, правят упражнението чудесно решение за интензивни емоции, които трудно се повлияват от други стратегии.

„Вие сте в лоша форма, когато емоциите ви принуждават към действия, за които
знаете, че са глупави.“
Робърт А. Хайнлайн

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 шокиращи сексуални тайни, които само една домашна помощница знае
Дебел унгарец стана хит на европейското
Какво кара различните зодии да изневеряват?
Вижте как Дженифър Анистън поздрави Кортни Кокс за 60-ия ѝ рожден ден (Видео)
Дженифър Лопес и Бен Афлек вече не живеят заедно

Напишете дума/думи за търсене