Има нови маймуни в зоопарка - с перчем от бели ресни и черна козина (вижте ги)

В групата колобуси има и бебе.
СНИМКА: ФЕЙСБУК НА ЗООЛОГИЧЕСКАТА ГРАДИНА В СОФИЯ

В изборния уикенд софиянци се радваха на 8 черно-бели колобуса с бебе столичанче

Нови 8 маймуни ще скачат и в зоопарка ни - те са пристигнали почти на старта на предизборната кампания в България, аклиматизирали са се и дори вече има бебе с месторождение София.

Черно-белите колобуси са почти еднакви, с което затрудняват своите гледачи. Така беше и в неделя, когато родните избиратели пък опитваха да намерят нов, различен избор сред политиците, които изглеждат отвън еднакви.

Новите попълнения в столичния зоопарк - маймуните колобуси
Новите попълнения в столичния зоопарк - маймуните колобуси

Новите маймуни идват от Веспрем, Унгария, минали са адаптивния период и вече се чувстват добре. За първи път в София ще видим този вид.

По принцип са изключително екзотични, защото са красиви и много диви (игриви) и ще изпълнят със съдържание едно прекрасно местообитание, направено с любов. Това каза директорът на столичния зоопарк Добромир Бориславов за попълнението от 8 колобуса.

Отличават се с дълги бели ресни от козина от двете страни на черното им тяло, подобно на мантия, лицето им е оградено с бяла козина, а на опашката имат бял кичур. Живеят на големи групи, ядат листа, семена, плодове и членестоноги в Африка - Камерун, Екваториална Гвинея, Нигерия, Етиопия, Кения, Танзания, Уганда и Чад.

Този вид маймуни правят бели и са трудни за гледане заради игривостта и своята динамичност, предупреждава директорът Бориславов. След като през 2023 г. зоопаркът ни стана част от Европейската асоциация на зоопарковете, покри определени стандарти и вече има право да отглежда такива животни.

За световните зоопаркове е изключително важно да отглеждат тези маймуни, станали популярни в книгата на Джералд Даръл “Хванете ми колобус”.

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 шокиращи сексуални тайни, които само една домашна помощница знае
Дебел унгарец стана хит на европейското
Какво кара различните зодии да изневеряват?
Вижте как Дженифър Анистън поздрави Кортни Кокс за 60-ия ѝ рожден ден (Видео)
Дженифър Лопес и Бен Афлек вече не живеят заедно

Напишете дума/думи за търсене