Граници на репродуктивната свобода 3

"Граници на репродуктивната свобода 3 - асистирана репродукция и евгеника" е темата на петия дебат от серията „Биоетика и биоправо: Осмели се да питаш", организирана съвместно с д-р Стоян Ставру.

Науката предлага все по-прецизни способи за извършване на генетичен скрининг преди и след зачеването, позволяващи правото на аборт да се използва като средство за коригиране на нежелан от родителите „резултат" (негативна евгеника).

Желанието на родителите да имат дете, отговарящо в максимална степен на техните очаквания, е в основата на опитите на генетиката да предложи контролиран подбор на качествата (позитивна евгеника).

В дискусията обхващаме теми и понятия, свързани с пренатална евтаназия и пренаталните палиативни грижи, степента на държавната намеса, и поставяме под въпрос понятията за неравенството като добавим аспектa на генетичната дискриминация и генетичния егалитаризъм.

Д-р Ставру анализира и понятието за т. нар. генетично гражданство в неговия смисъл на минимален генетичен праг (ценз), за да бъде заченатият „допуснат до раждане" - за да бъдеш признат за гражданин на държавата.

Дискусията е другият вторник, 9 април, от 19 часа в Червената къща.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене