Защо плачем от лук

Когато режете лук, разкъсвате клетките му и така се освобождават ензими, които произвеждат газ, наречен пропанетиал сулфоксид.

Щом стигне до очите, се получава реакция със сълзите за произвеждането на лека сулфидна киселина. Това причинява болка.

Тогава мозъкът сигнализира на слъзните жлези да произвеждат повече течност, за да измият веществото. Химическата реакция на самия лук е негов защитен механизъм за отблъскване на вредителите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Дъщерята и внучката на Тодор Колев за първи път в общ филм
Захари Зограф в първата имерсивна изложба в Националната галерия
Картините на Матис на 360 градуса в новия музей "Мина"
Кейт Мидълтън покани 1600 гости на  традиционния коледен концерт
С какво се хранеше папа Франциск

Напишете дума/думи за търсене