Защо плачем от лук

Когато режете лук, разкъсвате клетките му и така се освобождават ензими, които произвеждат газ, наречен пропанетиал сулфоксид.

Щом стигне до очите, се получава реакция със сълзите за произвеждането на лека сулфидна киселина. Това причинява болка.

Тогава мозъкът сигнализира на слъзните жлези да произвеждат повече течност, за да измият веществото. Химическата реакция на самия лук е негов защитен механизъм за отблъскване на вредителите.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор
Михаела Маринова трябва да е на световната сцена

Напишете дума/думи за търсене