ДС досие е основа на книга за Радой Ралин

Книгата „Радой" е дело на снахата и малкия син на Ралин - Таня и Стефан Стоянови. Съавторите предлагат на широката аудитория ключови моменти от живота и творчеството на поета, съдбовно вплетени в най-новата ни история.

Деветдесет години след рождението на един от най-известните български поети и писатели малкият му син и снаха му - Стефан и Таня Стоянови, възстановяват досието, заведено от ДС за следене на Ралин, голяма част от което е унищожена още в началото на 1990 г.

„Радой" носи подзаглавието „Смутителят на реда и тоягата на властта" и разкрива факти от живота и творчеството на сатирика: за върнатата по необясними причини (идеологически и правни) антология „Приятно ми е", съдържаща преводи от сто световни автори по време на режима; за върнатата пиеса „Златна рибка", поискана от Николай Янков, но впоследствие отложена; за задържаните хиляди бройки от вече излязлата книга „Епиграмки в рамки"; за приятелството му с Борис Димовски, Йордан Радичков, Александър Геров, Кирил Христов, Милчо Левиев и др.

Изданието съдържа материали от разсекретените архиви на комунистическите тайни служби, които Стефан и съпругата му Таня преравят, за да възстановят липсващата част от досието на поета.

„Радой " разкрива историята такава, каквато е, опирайки се именно на тези архивни материали, документи и лична кореспонденция. Книгата съдържа също и диск със записи на сатирика - негови думи веднага след 9-ти септември, откриване на концерт на Левиев в Пловдив, как Радой декламира любимия си поет Христов, разговор на Радой с близките на Валери Петров (около 1970 г.), думи на Петър Увалиев за Радой и др.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Есенната колекция на "Диор" връща в Холивуд от 30-те и света на Марлене Дитрих
Защо ружът е толкова важен за грима
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия

Напишете дума/думи за търсене