Изкуствен интелект може да определи произхода на уиски и най-силните му аромати

Уиски СНИМКА: Пиксабей

Два алгоритъма, базирани на изкуствен интелект, могат да определят дали едно уиски е с американски или шотландски произход, както и да идентифицират най-силните му аромати, сочи изследване, публикувано в изданието Communications Chemistry и цитирано от АФП.

Резултатите показват също, че алгоритмите могат да надминат и най-добрите експерти в оценката на ароматите на алкохолната напитка.

Ароматът на уискито се определя от сложна смес от миризми. Поради това е много трудно да се оценят или предвидят ароматните характеристики на уискито само въз основа на неговия молекулярен състав. За определяне на най-силните нотки на уискито често се използват експерти, но това изисква значителни инвестиции на време, средства и обучение. Освен това оценките на хората са субективни и често се разминават.

Изследователите са анализирали молекулярния състав на седем американски и девет шотландски уискита, използвайки алгоритъма OWSum, както и невронна мрежа. Данните за молекулярния състав са получени на базата на резултати от анализ с газова хроматография и масспектрометрия – две техники, използвани за разделяне и идентифициране на компонентите в дадена смес.

Алгоритмите са използвани за определяне на произхода на всеки дестилат и петте му най-силни нотки. След това авторите сравнили резултатите от алгоритмите с тези на група от 11 експерти.

Оказва се, че OWSum е определил дали едно уиски е американско или шотландско с повече от 90% точност. Наличието на съединенията ментол и цитронелол е най-тясно свързано с класификацията на едно уиски като американското, докато откриването на метил деканоат и хептанова киселина определя напитката като шотландска.

OWSum определя карамелената нотка като най-характерна за американските уискита, а ябълковата и фенолната (често описвана като мирис на пушек или лекарство) – като най-характерни за шотландските дестилати.

Освен това и двата алгоритъма успяват да определят петте най-силни нотки на дадено уиски по-точно и по-последователно от всеки експерт, съобщава БТА,

Авторите на изследването смятат, че техният подход би могъл да доведе до бърза алгоритмична класификация на всички уискита и идентифициране на ключовите нотки в техните аромати, пише Communications Chemistry.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Рапърът Бъста Раймс преби асистента си, защото говорел по телефона
Бед Бъни оглави класацията на "Билборд" за албуми
Бесте Сабри показа новия мъж до себе си
Това ли е новата на Гришо?
Дават на съд Христо Шопов, заплашил жена с думите: Ще те застрелям в лицето!

Напишете дума/думи за търсене