Черна котка, бял котарак

Черните животни са по-малко желани за домашни любимци, според множество проучвания и данни от приютите по цял свят.

Предразсъдъците към едри породи черни кучета като ротвайлер, лабрадор ретривър и немска овчарка са породени най-вече от предполагаемата им агресивност. Стереотипът е силен и когато става въпрос за нечистопородни животни и по тази причина шансовете за осиновяване на животни с черна окраска са мизерни.

Още по-проблематична е ситуацията за черните котки, които векове наред са обект на силни суеверия и дори агресивно преследване. „Лошата" си репутация черните котки дължат основно на Църквата, която ги нарочва за придружители на вещиците и символ на Злото. Преди това, римляните са ги възприемали като талисмани, а древните египтяни са считали тези четириноги за свещени.

Особено тежки времена за черните котки настават през Средновековието, когато в кладите на Инквизицията, заедно със смятаните за вещици, са хвърляни и хиляди невинни котки, за които се е вярвало, че са превъплътени магьосници.

Не всички народи и култури възприемат черните котки негативно. Някои вярват, че те лекуват болести, спират лошите духове и пазят децата от уроки, а за японците, англичаните и ирландците тези животни са символ на сполука.

И днес у много хора е силен суеверният страх, че черна котка ще пресече пътя им и с това ще им донесе лош късмет. Но дори на най-големите фаталисти се налага да признаят, че черните котки притежават неподправена грация и магнетична красота. Често те са смятани за своенравни и саможиви, заради присъщата за целия котешки вид независимост.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене