Лучени коледни сармички

С настъпването на коледните празници уютът у дома не би бил пълен без характерния аромат на домашно приготвена храна.

Сред традиционните ястия, които неизменно присъстват на трапезата за Бъдни вечер и Коледа, са сармите.

Те не са просто ястие, а носят духа на традицията, топлината на семейните спомени и доказват как от малко продукти може да се създаде истински кулинарен шедьовър. Ако обичате класическите зелеви и лозови сарми, със сигурност ще оцените и техните по-необичайни вариации. 

Необходими продукти:

8 големи глави лук

400 г ориз


За плънката:

1 глава лук

200 г кайма

Магданоз

1 с.л. доматен сос

5 с.л. зехтин

1 ч.л. сол

1 ч.л. мащерка

1 ч.л. черен пипер

За соса:

1 с.л. доматен сос

5 с.л. зехтин

800 мл вода

Начин на приготвяне:


Обелете луковите глави и направете разрез по дължина, без да ги разделяте. Потопете ги във вряща вода и варете около 10 минути. Извадете и оставете да се охладят.

Подгответе пълнежа, като измиете ориза и го накиснете за 15 минути. Нарежете лук и магданоз на ситно, след което ги смесете с каймата. Добавете доматен сос, подправки и зехтин. Прецедете ориза и го прибавете към сместа.

Разделете сварения лук на слоеве. Напълнете всеки слой с пълнежа и завийте стегнато. Подредете сармите плътно в тенджера или глинен съд. Пригответе соса, като смесите доматения сос с вода и зехтин. Залейте сармите, покрийте с обърната чиния и варете на слаб огън около 50 минути. 

Готовите сарми ще ви изненадат с богатия си аромат и фината текстура на лука. Това е ястие, което не само ще украси празничната трапеза, но и ще остави незабравим вкусен спомен за всички гости.

СНИМКИ: Freepik

  • Ключови думи:
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Симеон II връчи на Лили Иванова специалния орден "Дамски кръст" (Снимки)
Декемврийски ритуал, който привлича късмет за цялата година
Малки неща, които крадат енергията ни
Спасиха бебе, родено 410 грама
Новата тенис звезда Иван Иванов заведе гаджето си Джеси на биохотел в Алпите

Напишете дума/думи за търсене