Пици от различните краища на света (+рецепта)

Едва ли има място на планетата, където да не се сервира пица. Питате дали наблизо има италиански ресторант и воала – гладни няма да останете. И макар у нас, пък и в много други страни, италианската кухня да е на почит и пицариите да са почти на всяко кьоше, не навсякъде е така. Това не означава обаче, че няма да ви сервират пица или поне нещо много подобно. Запечена кора тесто, гарнирана с месо, сирене и зеленчуци. Или с всичко това плюс специфичния и уникален за различните кътчета на света маниер.

Lahmacun я наричат в Турция. Не че ако кажете „пица“ няма да ви разберат, но има голяма вероятност да ви поднесат нещо, което няма да се различава много от очакванията ви за пица. Lahmacun обаче е с тънка кора, често е в овална форма и е покрита с накълцано месо и зеленчуци. Не е изключено да ви я сервират навита на руло и с парче лимон.

И във Франция думата „пица“ върви, но не се учудвайте, ако ви препоръчат в закусвалнята или в ресторанта Tarte Flambee. Изискано и по френски тази пица е с тънко тесто, сирене и парченца бекон или месо.

Langos е унгарската версия на пицата. Кората й повече прилича на мекица и това съвсем не е далеч от истината, защото тестото е пържено. Плънката е от сметана и сирене, а понякога е подправена с чесън. Често тази пица се приготвя у дома, но може да я намерите и в местата за бърза закуска.

Okonomiyaki я наричат в далечна Япония. Няма да сбъркате, ако оприличите местната пица на палачинка, тъй като външният й вид подвежда. Гарнират я с гриловани морски дарове, месо, зеленчуци и със специален сос. Майонезата отгоре е задължителна съставка.

Khachapuri има грузински корени. Тестеното ястие обикновено е с формата на лодка, пече се във фурна и се гарнира с обилно количество и различни видове сирене и яйца. Едва ли някой би възразил, ако искате да хапнете този вид пица за обяд или за вечеря, но Khachapuri обикновено се приготвя за закуска.

Paratha пък е индийският вариант на пицата. Тънка запечена кора, приготвена най-често с пълнозърнесто брашно. Негарнирана може да се сервира с основно ястие или пък да се покрие със зеленчуци и месо и като нищо да заприлича на познатата ви пица.

Zapiekanka е полската й братовчедка. Прилича повече на сандвич, но няма да ви се разсърди, ако я наречете пица. Просто в основата й е разрязана багета. А иначе плънката почти по нищо не се различава от обикновена пица.

Langos (унгарска пържена пица)

ниско съдържание на холестерол

лесно

10 порции

60 мин

За една порция:

208 ккал

мазнини 9,1 г

холестерол 12 мг

въглехидрати 23,4 г

протеини 6 г

фибри 1,3 г

необходими продукти:

300 г брашно

7 г суха мая

250 мл вода

1/2 ч.л. сол

олио за пържене

за гарниране:

заквасена сметана

настърган кашкавал

чесън на прах по желание

начин на приготвяне:

1 Разтворете солта във водата. Отделно смесете брашното с маята. Постепенно добавете солената вода към него. Ако тестото започне да става твърде воднисто, не добавяйте цялата вода или сложете още малко брашно. Замесете тесто и го сложете покрито в купа за около 40 мин.

2 Извадете тестото върху набрашнен плот и го разточете или го разтегнете с ръце на кора. Изрежете кръгове с диаметър приблизително 10 см, разтегнете го отново и ги изпържете в тигана от двете страни. Гарнирайте със сметана, настърган кашкавал и чесън на прах.

По желание може да замените кашкавала с парченца моцарела, сирене камембер или бри.

за още практични съвети, полезна информация, вкусни предложения, интервюта със специалисти по здравословно хранене и срещи с любими кулинарни блогъри търсете списание "Рецепти за здраве"

Този брой е още по-вкусен, по-уютен, по-коледен. Събрали сме в него виртуозните рецепти на едни от най-добрите кулинарни блогъри, появявали се на страниците на „Рецепти за здраве“.

В него ви чакат съвети за по-полезна и икономична коледна трапеза, за това как да приготвите идеалната пуйка, ако решите да й намерите място на масата, и кои са 5-те мазни храни, които помагат за топене на мазнини по празниците. В списанието ще откриете салати, които ще допълнят основните ви ястия за Рождество Христово, както и предложния за коледни подаръци за ядене. Ще ви разкажем какви сладки консумират различните народи на този голям християнски празник. В книжката ще намерите и идеи за вегетариански хапки, а за любителите на месото сме приготвили няколко неустоими рецепти за тържествена вечеря, както и подходящи гарнитури и сосове към тях. Ще ви представим 6 рецепти за коледен кекс и ще ви подскажем какво да правите с остатъците от празничната гощавка. И както повелява традицията, не може да не надникнем в коледната кухня на баба, където ви чакат напластена пита, вързана солена баница, коледна погача и гевречета. А за десерт сме ви оставили сладки изкушения.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Декемврийски ритуал, който привлича късмет за цялата година
Малки неща, които крадат енергията ни
Спасиха бебе, родено 410 грама
Новата тенис звезда Иван Иванов заведе гаджето си Джеси на биохотел в Алпите
Маги Джанаварова в коледна фотосесия с малката си дъщеря

Напишете дума/думи за търсене