Дома Арт Фест „Пулсът на Южна Корея“ започва на 30-ти май

Живопис, графики, скулптури, танци, музика, кино, кулинария и литература са сред изкуствата, които програмата на първия фестивал за съвременно изкуство и култура от Южна Корея - Дома Арт Фест - предлага на българската публика.

Програмата на фестивала е отворена за всички, желаещи да се докоснат до съвременното южнокорейско изкуство и култура. Това може да се случи в дните от 30-ти май до 9 юни, в 4-те основни локации на фестивала: Националния музей на българското изобразително изкуство (НХГ), Национална художествена академия (НХА), Vivacom Art Hall и Фабрика 126.

Сред акцентите в програмата на фестивала е изработването на скулптури, вдъхновени от течението в изкуството в Южна Корея Nature Art, поставящо в центъра природата. Четири такива скулптури ще се изработват в рамките на фестивала и вследствие ще бъдат дарени на Столична община като подарък от фондация Дома Арт и инсталирани в паркове с цел облагородяване на градската среда. Официално откриване по време на Дома Арт Фест с кмета на града ще обяви първата локация. Процесът по изработването на тези скулптури може да се наблюдава всеки ден до 4-ти юни във Фабрика 126.

Специална лекция, представяща Nature Art течението ще бъде изнесена от куратора на фестивала проф. Хо Ган, заедно с българския му последовател, скулптора Румен Димитров. Тази лекция ще бъде последвана от представяне на корейското съвременно изкуство от корейските артисти пред широка публика със свободен достъп на 6 юни в НХА.

Сред акцентите от събития с вход свободен са кино прожекциите, съпроводени с дискусии на южнокорейски филми, които ще се случват в двора на НХА. Филмите са подбрани от доц. д-р Андроника Мàртонова, кинокритик, специалист по азиатско кино, а сред заглавията е и ранният филм на Ким Ки-Док „Хотел за птици".

Интересни танцови събития от програмата на фестивала са традиционният корейски танц с барабани, танцуващото семейство Те-Донг Самулнори и съвременен пърформанс от Лили Юнгин Лий, които могат да се видят във фестивалните локации.

Специално участие от мултижанровия корейски артист, музикант, певец и пърформър Йозмит и българския DJ и продуцент Алек Сандър ще представи съвременната корейска музикална и модна сцена пред българска публика като част от Дома Арт Фест.

Обиколили всички големи световни столици с интерактивния си танцов и светлинен пърформанс, те пристигат в България, за да открият Дома Арт Фест на 31-ви май във Фабрика 126 със същото световно представление. Пърформансът включва и 10 дизайнерски рокли, всяка от които висока по 8 метра и под чиито плащ хората танцуват. Тези рокли ще бъдат изложени и за посетители по време на фестивала във Фабрика 126. Извън това Йозмит ще представи и пърформанса си Тhe Walk |„Разходката"| на 29-ти от 18:00 ч. пред Народен Театър „Иван Вазов".

Специално внимание се обръща и на програмата за деца за 1 и 2 юни, посветена на изкуства и забавления от Южна Корея. Разнообразни работилници за правене на корейски маски, ветрила и оригами, специален отделен кът за любимите онлайн корейски електронни игри, прожекция на корейски анимации и други ще посрещат децата във Фабрика 126.

И още: четене на корейска литература и поезия, лекции за шаманизма и азиатското изкуство, кулинарен уръкшоп и много други са сред събитията, които остават да се случат в рамките на фестивала.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене