Косата ми пада – нормално е

Косата е естествена украса на човешката глава, но изисква добра хигиена и непрекъснати грижи. Смяната на косъма на косата е естествен процес и няколко косъма, останали по гребена при ресане, не бива да ви тревожат. Смята се, че косата пада нормално, ако броят на опадалите косми за един ден не превишава годините ви. Сутрин падат около 50% от тези косми. За да имате хубава коса, трябва да знаете че:

 

Разресването на косата трябва да става бавно и търпеливо. Грубото дърпане на косата с гребена изскубва даже новопорасналите косми и предизвиква структурни увреждания.
Полезно е косата да се разресва вечер 3-4 минути във всички посоки.
Късите коси обикновено се решат от корена към края им, а дългите - внимателно от свободния край към корена.

Чрез четкането на косата кожата на главата се масажира и кръвообращението се активизира.
Четката за коса трябва да бъде с дълги и твърди, незаострени зъби в гумена подложка. Не използвайте телени или метални твърди четки.
Косата обикновено се четка от корена навън. Почувстваната топлина на кожата на главата е сигурен признак за засилено кръвоснабдяване.

Ако след ресане на косата с четка се появи сърбеж или прекомерно омазняване, изтривайте кожата на главата един-два пъти седмично със сок от един лимон, разтворен в чаша вода.
Гребените и четките за коса трябва да се измиват често със сапун или с разреден амоняк (eдна чаена лъжичка амоняк в чаша вода). Дезинфекцират се със спирт или одеколон.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене