Маймунче и лопатарче се родиха във варненския зоопарк

Две новородени радват от няколко дни посетителите на зоопарка във Варна - едното е в семейството на приматите, другото - в стадото на елените лопатари. Маймунчето е от вида Зелена морска котка, майката е Алекс, а бащата Кънчо. Все още не е известен полът на мъничето, защото най-малко 40 дни то ще бъде неотлъчно прилепено до майка си, която постоянно го гушка и пази. Тази майчина грижа приковава вниманието на гостите на зоопарка.

„Ако майнунчето е момченце, ще можем да го гледаме, докато достигне до полова зрялост, което при маймуните става на 3-годишна възраст", обяснява директорката на варненския зоопарк Иванка Стоянова. Според специалистите, при маймуните, подобно на вълчите глутници, не е добре да има повече от един силен мъжки.

Това е и причината, поради която скоро екипът на зоопарка в морската столица ще трябва да търси място за палавия млад мъжкар Виктор - по-големият брат на новороденото, който скоро навърши 1 година.

В заграждението на елените също има ново попълнение - родено през миналата седмица лопатарче. Непрестанно около него са две кошути, които бдят над неуверените му още стъпки.

Във варненската зоологическа градина са силно ентусиазирани от новите бебета, които носят голяма радост за малки и големи. Постоянно някой се опитва да направи снимка на мъничетата, всички им се радват. Домакините предупреждават единствено да не се използва светкавица, за да не се стресират животните.

В спасителния център на зоопарка тези дни е транспортирана една конфискувана маймуна - казва се Ричард и също е от породата Зелена морска котка. Иззета е от курорта Слънчев бряг, където е използвана неправомерно за развлечение на туристите. В момента екип от специалисти се грижи за Ричард. Той обаче едва ли ще може да остане задълго в колекцията на зоопарка в морската столица, защото маймунското семейство вече си има доминантен мъжкар.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Наталия Кобилкина: Жените се държат като мъже, но така трудно ги печелят
Любовната съвместимост на Телеца с останалите зодии
Изкуственият интелект генерира модели от модната индустрия
Последните думи на известни хора
Как да предпазим децата от капаните на Facebook?

Напишете дума/думи за търсене