Глория Естефан поставя стандарти

Красивата певица Глория Естефан подготвя нов албум, който ще ни зарадва на 10 септември. The Standards включва някои от най-големите стандарти на американската популярна музика от XX-ти век в нови интепретации на английски, испански, италиански, португалски и френски език.

Част от текстовете са написани от самата Естефан, а в записите участват и отличената с редица награди певица и композитор Лаура Паузини, световноизвестният цигулар Джошуа Бел и джаз саксофонистът Дейв Коз.

Този амбициозен проект е „замислян от много време", според думите на Глория Естефан, която за първи път записва стандарт през 1993 година за дуетния албум на Франк Синатра - Duets (в "Come Rain Or Come Shine"), а за последен път - във „Viva Duets" на Тони Бенет и дуетното им изпълнение на "Who Can I Turn To [When Nobody Needs Me]". „Израснах с музиката на Франк Синатра, Джони Матис, Хенри Манчини и песните на големите романтични певци на Мексико и Куба. Този жанр е точно по моята част, моето музикално пречистване." - казва родената в Хавана Естефан.

Глория Естафан чака години, за да запише албум със стандарти, тъй като „..трябваше да извървя определен път. Това са възхителни песни, но за да бъдат изпълнени наистина достоверно, човек трябва да има необходимия жизнен опит" - обяснява Глория Естефан.
Концепцията за проекта се ражда по време на благотворителна вечеря във „Frost School of Music" към Университета в Маями. Шели Берг, декан на факултета, композитор и продуцент на редица артисти включитело Пати Остин, Елиът Смит и Артуро Сандовал, предлага идеята на певицата.

„Седнахме зад пианото за забавление и той ме помоли да изпълня песента, която представих преди 30 години в първото си телевизионно участие (в шоуто на Карсън)". - спомня си Естефан за изпълнението на песента "Conga", с която като част от „Miami Sound Machine", прави големия си международен пробив през 1985год. и продължава: "В предаването изпълних и класиката на Били Холидей "Good Morning Heartache", която сега включих в албума".

„С този албум завършвам един творчески цикъл като артист" - казва Eстефан и добавя, че всички песни са подбрани с „цялото ми сърце". Тя изпраща списък с 50 песни на Берг, от които двамата избират 16 заглавия за финалната селекция. Певицата влиза в студио с четирима изтъкнати джаз музиканти - „..всеки от тях е Маестро в жанра" - и симфоничен оркестър.

"Има магия, когато всички музиканти записват заедно в студиото. При нас звездите се бяха подредили правилно на небето..." - смее се Глория Естефан.

Глория Естефан подхожда към повече стандарти с абсолютно нов прочит: „В ‘They Can't Take That Away From Me' направихме версия, която никой досега не беше правил. Преаранжирахме песента в такт 6/8 и се получи смесица от афро-кубинска музика и валс".
За бразилската класика на Антони Карлос Жобим - "Eu Sei Que Vou Te Amar", Глория Естефан получава разрешение да напише английски текст и така създава първата англоезична версия, озаглавена "It's You I'll Always Love". Тя записва песента още и на испански, както и на френски - "Tu Sais Je Vais T'Aimer". Тя създава и испански текст към класиката на Чарли Чаплин - "Smile" - която записва в дует с Лаура Паузини на испански и италиански език.

"Това е песен, която винаги ме кара да плача" - разкрива Естефан - „Чарли Чаплин посвети живота си да разсмива хората с филмите си, а тази песен е толкова тъжна, че направо ти разбива сърцето. Много трудно взех решение да запиша "Smile", след феноменалната версия на Майкъл Джексън, а по-късно и интерпретацията на Натали Коул. "Smile" е стандарт, изпълняван от толкова много хора, но тъй като наистина е специален за мен - исках да дам собственото си усещане. Помогна ми и Лаура Паузини, която е невероятна".

Песента на големия аржентински певец Карлос Гардел - "El Dia Que Me Quieras" - също има специално място в сърцето на Естефан. „Това е песента, на която аз и Емилио танцувахме първия си сватбения си танц ("The Day You Say You Love Me")". Исках да я запиша и тъй като никой досега не я беше пял на английски, преведох текста като се придържах максимално близо до оригиналните стихове от испански. Винаги е хубаво, когато човек напише стандарт ".

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Камила и Хари се скарали жестоко, тя му казала повече да не се връща
Актьор от Бродуей идва в София  за театралния  фестивал  “Към звездите”
Стегни се, никой не те гледа - съвети за начинаещи във фитнеса
Съпругата на шефа на “Ред Бул” в депресия

Напишете дума/думи за търсене