19 000 човека по целия свят наблюдаваха миграцията на птиците

Повече от 19 000 възрастни и деца наблюдаваха и се насладиха на очарованието на миграцията на птиците в 30 страни в Европа и Централна Азия. Всички те станаха част от Европейските дни на птиците 2013 на 5-6 октомври. В организираните общо 900 събития бяха наблюдавани над 2,4 милиона птици, отправящи се към местата за зимуване на юг.

Европейските дни на птиците са ежегодно събитие, организирано от BirdLife International. Тази година то се проведе за 20-ти пореден път. Празникът приканва всички хора да научат повече за пернатите и да чуят интересни факти за тяхната миграция и невероятните им пътешествия.

Основната цел на събитието е да повиши осведомеността на широката общественост относно миграцията на птиците и опазването на световно застрашените видове и техните местообитания. „И накрая, но не на последно място, Европейските дни на птиците са перфектен шанс за всички любители на птиците да се срещнат, да обменят опит и да се насладят заедно на чудото на миграцията", сподели Нада Тошева, изпълнителен директор на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП).


Всички наблюдения на птици от всяка страна са събрани, обработени и анализирани от Европейския център координиран от Словашкото орнитологично дружество. Трите най-многобройни вида птици наблюдавани по време на събитието са обикновен скорец, белочелата водна кокошка (лиска) и обикновена чинка. В голяма част от страните са регистрирани редки и застрашени видове птици: черен лешояд и зелени пчелояди в Армения; султанка в Азербайджан; дългоклюни чайки в Беларус и Армения; мустакати шаварчета в Чехия; големи кресливи орли в България и Унгария; блестящи ибиси в Швейцария.

Голям брой мигриращи птици са установени в цяла Европа и Централна Азия. В Чехия и Унгария са наблюдавани хиляди обикновени скорци. Във Финландия са преминали хиляди белобузи гъски, а многобройни ята от обикновени чинки, гривяци и сиви жерави са регистрирани на целия континент.

В България координатор на Европейските дни на птиците 2013 е Българско дружество за защита на птиците. В различни части на страната, хора от различни възрасти посетиха интерактивните информационни щандове на БДЗП, наблюдаваха птици, научиха интересни и любопитни факти за миграцията на птиците и се включиха в разнообразните игри и работилници за изработване на изкуствени гнездилки и хранилки, както и оригами с птици.

В Европейските дни на птиците в България се включиха 550 ученици, студенти и възрастни, които посетиха 23-те събития организирани от БДЗП. Общият брой на наблюдаваните птици е 12 515 индивида от над 70 вида.
Трите най-често срещани видове за страната са: обикновеният скорец, белочелата водна кокошка и саблеклюнът.

От редките и застрашени видове са наблюдавани: големи кресливи орли, белоглави лешояди, белооки потапници, къдроглави пеликани и пъстроопашати крайбрежни бекаси. В района на Атанасовско езеро край Бургас е установено розово фламинго, а по река Дунав, около градовете Свищов и Белене са наблюдавани морските орли със сателитните предаватели, които им бяха поставени от екип на БДЗП през 2011 г.
Най-много видове птици са установени в района на Бургаските езера, в блатата на остров Персин и рибарници Хаджи Димитрово.

Домакини на събитието бяха градовете Бургас, Балчик, Русе, Свищов, Белене, Козлодуй, Хасково, Маджарово, Провадия и София.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Пиенето на алкохол ни прави по-тъжни, а не по-щастливи
Фаталната любов на Иван Асен II, която ни обрича на пет века робство
Разговорна хипноза - ефективна манипулация в ежедневието
За разделите и любовта след голямото шоу - Владимир Зомбори и Весела Бабинова
Везни - знакът на балансираната душа

Напишете дума/думи за търсене