Фернандо Торес - хлапето за 70 милиона лири

Безценен! Такъв се оказа нападателят на „Ливърпул” Фернандо Торес за своя мениджър Рафа Бенитес. Преди няколко дни, възхитен от хеттрика, който испанският национал мушна на „Хъл Сити” при победата на мърсисайдци с 6:1, Рафа не спести своите хвалебствени оди за героя. „Фернандо не е за продан на никаква цена. Хората казват, че всеки играч си има цена, но при Торес не е така. Парите не могат да го купят”, отсече мениджърът. И въпреки това назова приблизителна сума, срещу която „Ливърпул” би се разделил с испанското си торпедо. „Трудно е да посоча цената на Торес, но все пак няма да е по-малко от 70 милиона лири. През лятото непрестанно с нас се свързваха агенти на различни британски клубове и ни питаха колко струва. Те обявяваха огромни суми, но ние ги подминахме”, заяви Бенитес.

 Лятото на 2007-а

„Ливърпул” привлече безценния си футболист през лятото на 2007-а, като счупи трансферния си рекорд, плащайки на „Атлетико” (Мадрид) 26.5 милиона лири. Предишното върхово постижение бе от 14 милиона лири, дадени на „Оксер” за Джибрил Сисе през 2004-а. В дебюта си с екипа на английския гранд Торес се представя катастрофално. На финала на минитурнира „Барклис Азия Трофи 2007” мърсисайдци губят от „Портсмут” след изпълнение на дузпи, една от които Фернандо изпуска. А в редовното време прави куп пропуски.

След това обаче всичко тръгва по мед и масло. През първия си сезон в „Ливъпрул” Ел Ниньо (от исп. - хлапето) подобрява няколко рекорда. Вкарва 33 гола в 47 мача от всички турнири. Прави три хеттрика, два от които са в първенстото и са поредни в два мача на „Анфийлд”.

Езиковата бариера

Първите месеци в „Ливърпул” не са никак леки за 23-годишния испанец. Най-вече го тормози езиковата бариера. Английският никак не му се отдава. И тогава на помощ идва играта PlayStation. В автобиографията си, която издаде неотдавна, Торес разказва как с нейна помощ започнал да наизустява езика на Шекспир.

Испанският национал е отчайващо пристрастен към PlayStation-а. В къщата си в “Ливърпул” е обзавел три компютърни стаи за забавление. За да ги снабди със супермодерна и мощна техника, Торес похарчил 35 хиляди британски лири. Сумата обаче е като прашинка в очите, като се има предвид седмичната му заплата на „Анфийлд”. Съгласно новия си договор с “Ливърпул”, който подписа в края на май, испанецът взима 110 хиляди лири на седмица, а годишният му доход удря 6 милиона.

Любов


По време на всичките възходи и падения в кариерата на Фернандо плътно до него е ученическата му любов Олала Домингес. След осемгодишна страстна любов двамата се ожениха през пролетта на законспирирана от медии и папараци сватба. Тайната церемония се състоя в Испания, в малкото градче Ел Ексориал близо до Мадрид. Само двама души станаха свидетели на сватбата. Малко след нея семейство Торес се увеличи с още един член. Олала дари Фернандо с красива дъщеричка, която нарекоха Нора.

Визитка:

Име:  Фернандо Торес
Дата и място на раждане:  20 март 1984-а, Мадрид
Височина: 186 см
Тегло: 74 кг
Клуб:   „Ливърпул”
Позиция: нападател
Номер фланелка:  9
Пазарна цена: 70 000 000 лири

Фернандо:  „Аз съм чужденец, но си спомням как ме посрещнаха феновете на „Ливърпул”. Това бе наистина невероятно. Надявам се да играя в настоящия си отбор още много години, дори и да завърша кариерата си тук. “Ливърпул” е моят английски отбор и аз нямам намерение да играя за друг.”

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене