Прекалените тренировки са вредни колкото мързелуването

Снимка: Shutterstock.com

Да бъдеш фитнес маниак може да бъде толкова вредно за здравето, колкото и  мързелуването, пише "Дейли мейл".

Проучването разкрива, че тинейджърите, които тренират прекалено много не са толкова самоуверени, всъщност са по-притеснени и стресирани в сравнение с тези, които не тренират. Момчетата и момичетата, които прекарват по над 17,5 часа в тренировки на седмица имат същото добро състояние като тези, които тренират по по-малко от 3.5 часа на седмица. Известно е, че редовните тренировки имат положително въздействие върху психическото и физическото състояние, тъй като се намалява стреса и безпокойството докато се повишава самоувереността и мозъчната дейност.

 Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Според данни от изследването спортният тип хора са малцинство - едва 5% от населението. Една трета признават, че или просто се размотават или тренират не повече от 3,5 часа на седмица. Друго, което е установено е, че сред тийнейджърите има най-активни с по около 14 часа на седмица, което е два пъти повече от препоръчителното 7 часа на седмица.

Резултатите са изведени след изследване на повече от 1200 души между 16 и 20 години в Швейцария между Февруари 2009 и Януари 2010 г. Те са публикувани в Британски медицински журнал. Те били разделени в групи според пол и възраст. Една трета от тях казали, че тренират до 3.5 часа на седмица, две пети тренирали между 3.6 и 10.5 часа, под една пета между 10.6 и 17.5 часа, и само 5% казали, че тренират по повече от 17.5 часа.

Авторите на изследването казали, че докато удвояването на препоручителните седмични тренировки иззглежда добре за психическото и физическото здраве на тази възраст, прекаляването може да бъде вредно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене