"Хобит: Пущинакът на Смог" засилва интереса към зимен Оксфорд

Снимка: teaser-trailer.com

Когато най-новият филм от поредицата "Хобит" тръгне по кината точно преди Коледа, интересът на феновете към Оксфорд - извор на вдъхновение за писателя Дж Р. Р. Толкин, се очаква отново да се засили, предаде ДПА.

Въпреки че лентата е заснета основно в планините на Нова Зеландия - родината на режисьора Питър Джаксън, всичко започва от въображението на Толкин - преподавател в Оксфорд и автор на романа "Хобит" и шедьовъра на фентъзи жанра "Властелинът на пръстените".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева 

В периода между 1930 и 1947 г. Дж Р. Р. Толкин живее на улица "Нортмур роуд" 20 в града, където написва двете си най-известни творби.Домът му в Оксфорд е популярна дестинация сред феновете, търсещи насоки за всичко, което може да е вдъхновило писателя.

През живота си Толкин е сменял дома си 20 пъти, но всяка къща, в която е живял, буди любопитството на почитателите му. След "Нортмур роуд" 20 в Оксфорд, следващото най-значимо място, свързано с живота на писателя, е улица "Сандфийлд роуд", където той живее със съпругата си в периода между 1953 и 1968 г.

Освен къщите, които е обитавал Толкин, интерес будят и трите му любими места в Оксфорд.

Духовният му дом е църквата "Свети Антоний от Падуа", където дълбоко религиозният англичанин практикува своята католическа вяра.

Друго негово любимо кътче е кръчмата "Орелът и детето", запазила и до ден днешен голяма част от оригиналното си обзавеждане. В заведението посетителите могат да седнат на някогашното предпочитано място на Толкин и да си поръчат сандвич и бира. Собственикът знае много истории за най-прочутия клиент на пъба, известен с шумното си присъствие и с експлозивния си смях, и с удоволствие ги разказва.

Третото любимо място на Дж Р. Р. Толкин в Оксфорд е ботаническата градина, където е запазена цветна снимка от последното му лято преди 40 години. На нея се вижда писателят, седнал под черния бор, който той особено е обичал. Дървото на над 200 години лесно се открива сред останалите, тъй като е най-голямото в цялата градина.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене