7 грешки, които най-често допускаме

Преди да се "ядосаме" на природата, че не се е погрижила за идеалния външен вид на нашата кожа, нека си помислим дали ние самите не сме виновни за това. Как да избегнем най-разпространените грешки в стремежа си за красота?

1 Излишък на козметика
Като купуваме все нови и нови кремчета, малко от нас се замислят дали те са съвместими с тези, които вече имаме; дали не ги дублират или нямат противоположно въздействие. Ако използвате средство за сваляне на грима и дневен крем от различни марки, това е допустимо и не ви заплашва алергия, твърдят специалистите. Но когато използвате едновременно крем срещу пъпки, срещу бръчки и слънцезащитен, които в основата си имат различни мазнини - очаквайте неприятни изненади. Затова все пак
се старайте да си подбирате козметика от една и съща марка или използвайте многофункционален крем, който "решава" няколко проблема.

2 Борба с пъпките
Щом на лицето се появи пъпка, повечето жени се стремят да се избавят незабавно от нея. Като се опитвате да премахнете връхчето, вие вкарвате бактериите в порите и процесът на заздравяване се усложнява. Какво да правим? Увийте в салфетка от плат кубче лед и го притиснете към мястото, където се е появила или ще се появи пъпката. Дръжте го така 10 минути. Студът ще намали възпалението. След това нанесете на кожата крем със салицилова киселина, масло от чаено дърво или цинкова паста, които отлично дезинфекцират. След няколко часа пъпката ще е по-малко забележима, а след няколко дни ще изчезне съвсем.

3 Прекалено почистване
Маниакалната ви склонност към чистота едва ли ще се понрави на вашата кожа. Много жени мият лицето си , докато то стане опънато, сухо и гладко. "Злоупотребяват" и със средствата за дълбоко почистване. Премивайки кожата си, вие всеки ден нарушавате нейния рН -баланс и разрушавате финия хидролипиден слой, които я покрива. По този начин я лишавате от естествената й защита срещу бактерии. За да почистите и освежите кожата си, използвайте нежни, обезмаслени средства за сваляне на макиажа два пъти на ден - сутрин и вечер. Кожата в Т-зоната почти у всички е по-мазна и ако разликата е много голяма, използвайте две средства - тоалетно мляко за цялото лице, а за челото, носа и брадичката - лосион за мазна кожа. На мазната кожа можете да правите пилинг 1-2 пъти в седмица, на нормалната - веднъж в седмицата, а на суха и чувствителна - 2 пъти в месеца.

4 Мнима чувствителност
Почти 60% от жените смятат, че имат чувствителна кожа, което не е вярно. Раздразнението на кожата, получено от дадено козметично средство, не е показател за чувствителност. То може да се получи от едно "банално" обезводняване например. Ако сте нанесли върху пресушена кожа гликолева киселина, ще се появи червен обрив. Истински чувствителната кожа реагира на всичко - на козметика, на стрес, на времето, на храната. За чувствителната реакция на кожата към дадена козметика обикновено са виновни консервантите и емулгаторите в нея. Затова преди покупката пробвайте новия крем, като нанесете малко от него върху горната част на дланта си и почакайте няколко часа, за да видите реакцията.

5 Очакване на бърз резултат
За да започне да "работи", даден крем трябва да се натрупа в кожата, споделят от опит дерматолози и козметици. Мигновен ефект имат само бързите краткотрайни лифтинги, кремовете, които оптически маскират бръчките, и тези за повърхностна хидратация. Използвайте един и същи крем не по-малко от 2-3-месеца. Ако резултатът ви хареса, можете да го използвате толкова дълго, колкото искате. Да откриеш собствения си крем съвсем не е лесно. Специалисти в областта на козметиката твърдят, че ползват един и същи крем с години.

6 Занемаряване на кожата на шията
Очите на козметика веднага могат да определят дали се грижите за кожата на шията си или не, защото тя е по-тънка от тази на лицето, остарява по-бързо и трудно се подава на корекции. Има козметични методи като ултразвукови процедури и дълбок лифтинг, които влияят много добре на лицето, но за шията са противопоказни. На кожата на шията й е нужно всекидневно почистване и овлажняване, и пилинг веднъж в седмицата. Всичко това можете да правите с козметичните средства, които използвате за лице. Не са нужни непременно допълнителни разходи.

7 Ролята на гените
Международно проучване, проведено от голяма козметична компания, показва, че около 80% от европейките смятат,че качеството на кожата се дължи най-вече на гените, а не на грижата за нея. Разбира се, да се отрече ролята на гените е невъзможно. Но те определят състоянието на нашата кожа само около 30%, останалите 70% са в наши ръце. Колко добре ще изглеждате зависи от вашето упорство. Постарайте се да се избавите от вредните навици - ако пушите, имате наднормено тегло, вашата кожа може да изглежда с цяло десетилетие по-възрастна. В това гените нямат роля.

Източник: сп. „Всичко за жената"

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене