Удар в главата превръща момче в музикален гений

Тийндейджър в САЩ се превърна в музикален гений, който може да свири на 13 инструмента, след удар по време на футболен мач. Момчето обаче не може да чете ноти, пише "24 часа".

17-годишният Лаклан Конърс от Денвър, Колорадо, никога преди това не се е отличавал с подобен талант. Той обичал спорта и мечтаел да направи кариера като футболист. Музиката не била негова страст.

"Наистина никога не е имал дарба за музика - казва майка му Елзи Хамилтън пред Си Би Ес-Денвър. - Когато беше малък, дори не обичаше да слуша песничките, които му пеех." Амбициозната родителка все пак го изпратила на уроци по пиано, но когато попитала дали момчето го бива, учителката била откровена: "Не".

В шести клас по време на турнир с местния футболен отбор Лаклан паднал лошо по гръб и ударил задната част на главата си Получил сътресение.

"Помня, че станах и се почувствах замаян. Но не можех да предположа, че ми се е случило нещо лошо", разказва момчето във филм на Си Би Ес - Денвър.
Лекарите му казали, че може да се върне на игрището, но там получил още няколко удара по главата. Когато Елзи Хамилтън завела сина си на невролог, в началото казали, че няма за какво да се безпокои.

Момчето обаче започнало да получава епилептични припадъци. Повръщало. Имало затруднения да разбира какво му се говори, то самото не можело да артикулира добре.

Състоянието му се влошавало, започнал да халюцинира. Веднъж, докато пътувал в колата заедно с родителите си, Лаклан започнал да разказва, че вижда мъж с червена брада, който крещи. Тогава майка му и баща му отново го върнали в болницата. Докторите обаче не можели да разберат както точно предизвиква припадъците му. След известно време, прекарано в клиниката, тийнейджърът започнал да се възстановява, макар че от време на време продължавал да има пристъпи.

Докторите му забранили да спортува. Оказало се обаче, че нараняването му има положителен страничен ефект - момчето придобило изумителен музикален талант. Сега по слух Лаклан свири на 13 инструмента, сред които пиано, китара, мандолина, банджо, акордеон, шотландска гайда.

Малко след излизането от болницата майка му го намерила на пианото да свири песнички. "Звучеше изненадващо добре", казва Елзи. После момчето започнало да свири на струнни инструменти. Сега прекарва повечето от времето си в разучаване на мелодии. "Той хваща поредния инструмент и след пет минути вече може да свири на него", допълва майката.

Лаклан е един от 30-ината души в света, които след травма на главата по-късно се събуждат с неочаквани музикални, артистични или математически способности.

Изследванията продължават, но все още специалистите не са стигнали до единна теория. В случая с момчето от Денвър мнозина смятат, че основната причина е усилието на дясната част на мозъка да компенсира нараняването на лявата. Много рядко се случва страдащите да изгубят способностите си, след като са ги получили.

"Музиката е това,което ме кара да се будя сутрин", казва момчето. Майка му нарича свиренето му "невероятно красиво". Тя полагала големи усилия да го откъсне от пианото, когато не си е написал домашните. "Но той свири във всеки момент, който му се удаде. Ако го оставя, е способен да го прави цялата нощ", продължава Елзи.

Личният лекар на американския тийнейджър - д-р Спиридон Пападопулос, казва, че ударът е "отключил" част от мозъка на Лаклан, който преди това е бил спящ. "Това е само хипотеза. Талантът е бил латентен в мозъка на момчето и по някакъв начин е "отключен" след нараняването", казва той.

Майкъл Деджорджия, професор по неврология в университета в Кливлънд, посочва, че пациенти с определени мозъчни травми - например някои от тези, преживели инсулт, може да развият внезапни артистични способности по време на възстановяването си. Според него това е свързано с фронталната част на мозъка, отговорна за контрола над задръжките. Деджорджия също потвърждава, че когато част от мозъка е увредена, това може да доведе до "вдигане на задръжките" и човек да открие неподозиран дотогава интерес към музиката и изкуството. "Ние сме склонни да подценяваме сложността дори на най-малкото сътресение", казва професорът.

Според него изследване на играчи на футбол, получили нееднократно сътресения при удари, показало, че нервните сигнали протичит по различен начин през мозъците им, отколкото преди да претърпят ударите по главата.

Деджорджия посочва, че мозъкът е комплексна система от нервни вериги и когато една от тях бъде променена от травма, това засяга всички останали: "В мозъка няма специален музикален център. Това, което е станало с Лаклан, е много трудно обяснимо, защото е резултат от много различни части на мозъка."

Стивън Камарата, професор по психиатрия от университета "Вандербилт", добавя, че младата възраст на Лаклан също е причина за странното му преображение в талантлив музикант. "Мозъкът е много по-гъвкав, отколкото си представяме, особено във възрастта между 3 г. и юношеството", казва той.

"Ние гледаме на това по следния начин - Бог затвори една врата, но отвори прозорец", казва майката Елзи Хамилтън.
Миналата година друг мъж от САЩ - Дерек Амато, заяви, че след падане в плитък басейн е започнал да свири на 8 инструмента, въпреки че никога през живота си не е вземал уроци. За разлика от Лаклан Конърс обаче той е на средна възраст - 40 г. В тв шоу през 2012 г. Амато разказа, че вижда клавишите на пианото в съзнанието си и нещо му подсказва как да движи пръстите си по тях. Независимо че при инцидента изгубил 35% от слуха си, мъжът има два записани албума.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Когато обичаме и мразим партньора си едновременно
Най-странните фетиши в секса
Котките наистина ли пазят от лоша енергия?
Неочаквано 93-годишният Клинт Истууд се появи на публично събитие (Видео, снимки)
5 храни, които повдигат настроението, според науката

Напишете дума/думи за търсене