Корените на Ал Пачино, Де Ниро, Копола са в Южна Италия

Франсис Форд Копола в градината на собствения си курорт “Палацо Маргерита” в Берналда. Снимка: Архив

Ако един ден най-скъпоплатените киноактьори и режисьори в света решат да се съберат на земляческа среща с роднините си, Холивуд би се изпразнил тотално, а Южна Италия би се задръстила от звезди.

Малки селца с диви пейзажи в най-бедните италиански области със сигурност биха се превърнали в кръстопът на най-известните артисти. Именно Сицилия, Пулия, Абруцо, Кампания, Базиликата и Молизе са дали началото на фамилиите, от които произлизат днешните гиганти в световното кино, съобщава 24 часа.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Всички те се раждат в семействата на италиански емигранти, мизерствали години наред, за да прокопсат в Америка.

Ал Пачино е Майкъл Корлеоне, синът на дон Вито Корлеоне от едноименния клан във филма "Кръстникът".

Роденият в нюйоркския Манхатън Алфредо Джеймс Пачино обаче не се напряга кой знае колко по време на превъплъщаването, тъй като във вените му наистина тече сицилианска кръв. Дядото и бабата по майчина линия на Ал Пачино са именно от Корлеоне. Бащата на актьора - Салваторе Пачино, пък е син на семейство от Сан Фратело.

Наричаното преди това Аполония селце Сан Фратело е разположено на хълма Неброди, до град Месина. Открай време е известно с Празника на юдеите, който има езически произход и събира туристи от цяла Италия. Преоблечените като юдеи с живописни костюми и с покрити лица местни жители обикалят селото всяка година по време на Страстната седмица, надувайки тромбите си, за да празнуват смъртта на Исус Христос. Всичко това става, докато друга религиозна процесия отбелязва Христовите страсти. Сан Фратело е известно и с особената си раса коне с това име, която се отглежда по тези места.

Корлеоне със сигурност е едно от най-популярните сицилиански градчета в света. Като оставим настрана "мафиотската" му слава обаче, това е място, което редува изкуство, очарователни църкви от XII век и зашеметяващи природни спектакли от водопади и скали.

Двамата режисьори с безспорен талант - Мартин Скорсезе и Браян де Палма
също са земляци на Ал Пачино. Разходката из родните места на дядовците и бабите на Скорсезе - в Полици Дженероза и в Чимина, до Палермо, също е само по себе си незабравимо пътешествие.

Произлизащото от древността Полици смайва и днес историци и туристи с паметниците си. Някои го наричат сицилианската Атина. На местните кулинарни специалитети с агнешко и фасул също никой не може да устои.

Намиращото се наблизо село Чимина е с арабски произход.
В селото все още се долавят следите от благоденствието и богатството, донесени от едновремешната аристокрация с буржоазен манталитет, която свързва винарския занаят и производството на зехтин. Гроздето на Чимина е прочуто в цяла Сицилия.

Още двама холувидски актьори - Джон Траволта и Джон Туртуро, са от сицилиански произход.

Джон Траволта се ражда в щата Ню Джърси в семейството на Салваторе, работник в цех за гуми, който е пристрастен по футбола. Неговият баща е от селце до Палермо.

Джон Туртуро пък е роден в Бруклин. По майчина линия произходът му е от Арагона, Сицилия, а по бащина линия - от област Пулия. Разположеното до Агридженто село Арагона е известно с жълтите си дини. Въпреки че на външност и на вкус те не се различават от червените си събратя, разрязани, те демонстрират чудноватата си вътрешност с лимонен цвят.

Напускайки Сицилия, което може да стане и с ферибот, човек се озовава в тока на Ботуша, където е Пулия.

Именно от намиращото се до Бари градче Джоя дел Коле произлизат бабата и дядото по бащина линия на Майкъл Силвестър Гарденцио Сталоне, по-известен като Силвестър Сталоун.

Навремето те се установяват в Ню Йорк, където се ражда бащата на днешния Рамбо - фризьорът Франк Сталоун. Разположеното в планината Мурдже градче Джоя дел Коле е по средата между Адриатическо и Йонийско море. Селището се ражда навремето близо до замък с византийски произход. Името му идва от Йоа, съкращение на Йоанакис.

Според легендите през XII век там е затворена принцеса на име Бианка Ланча, която ражда три незаконни деца от женения по онова време крал Федерико. Неможеща да търпи повече положението си само на любовница, Бианка отрязва гърдите си и ги праща на любимия си върху табла заедно с последното от бебетата си, след което умира.
Малко по на запад от Пулия пък е област Базиликата, известна и с името си Лукания.

Ако някой пo-рано не беше чувал, че именно оттам произхожда семейството на
Франсис Форд Копола, то със сигурност го разбра през лятото на 2011 г. Тогава режисьорът на "Кръстникът" вдигна приказна сватба в село Берналда (до Матера) на дъщеря си София Копола, също прочута режисьорка, и избраника - френския музикант Томас Марс.

Към фамилната кинодинастия Копола обаче се числи и още една звезда - племенникът Никълъс Ким Копола, по-известен като Никълъс Кейдж Сестрата на Франсис Копола пък е актрисата Талия Шайър, която изигра Кони Корлеоне в "Кръстникът", както и съпругата на Роки в едноименната поредица със Силвестър Сталоун.

Общо във фамилията Копола, чийто патриарх е бащата на Франсис Копола - Кармине , могат да се преброят 9 оскара и 23 номинации за "Оскар".

Самият Кармине Копола е носител на "Оскар" за музиката в "Кръстникът II". Преди това в Италия обаче е тръгнал като флейтист в оркестъра на Артуро Тосканини.
С други думи, да се разходиш из Берналда, е все едно да минеш по червен килим.
Забележителността на селото е най-вече огромната вила "Палацо Маргерита", превърната в курорт и собственост на Франсис Форд Копола.

Паркът със своите 800 кв. м и басейн е прекрасен пейзаж и фон за която и да е ваканция. Много от гостите на звездната сватба, отпразнувана в салоните и градините на вилата, още помнят менюто, концентрация от най-добрите местни специалитети.

Ястия с морски дарове, с пържени калмарчета, фаджолата (ястие с фасул), паста "Орекиете" (ушички) с върхове от броколи, макарончета с домат и босилек, шунка със смокини бяха само част от вкуснотиите на масата. Франсис Копола пък лично режисира всеки един детайл така, сякаш се намира на снимачна площадка.

От Базиликата е и фамилията на Дани де Вито Бащата на Даниъл Майкъл де Вито, както е истинското име на звездата, е родом от Сан Феле, до град Потенца.

Навремето е собственик на сладкарница, пералня и най-накрая и на бар, но не прокопсва, затова емигрира в Америка. Преди да се превърне в звезда, Дани де Вито работи като фризьор в салона на сестра си. Де Вито е италианец до дъното на костите си и изпитва истинска страст по лимончелото - типичния лимонов ликьор от Южна Италия. През 2007 г. я превръща дори в собствен бизнес, лансирайки в американските супермаркети "Наградата на Дани де Вито за лимончело". Само година преди това се явява в известното американско токшоу The View видимо пиян, признавайки, че се е напил вечерта преди това с лимончело заедно с Джордж Клуни. "Мисля, че не трябваше да пия последните 7 лимончели", признава той.

Достатъчно е човек да пропътува няколко десетки километри по на север от Базиликата, за да се озове в област Молизе, царството на Робърт де Ниро. Родената в Ню Йорк холивудска звезда е любимият актьор на повечето режисьори от италианския клан.
От Франсис Форд Копола, Мартин Скорсезе и Браян де Палма до кореняците италианци Серджо Леоне и Бернардо Бертолучи - всички се надпреварват да му поверяват главните роли в шедьоврите си. Де Ниро е перфектният гангстер с италиански произход ("Кръстникът II" на Копола), идеалният Ал Капоне ("Недосегаемите" на Браян де Палма).

Роденият в нюйоркския Манхатън актьор е син на Робърт де Ниро-старши.
Дядото и бабата по бащина линия на звездата - Джовани и Анджолина ди Ниро, са родом от Ферацано, до град Кампобасо. Навремето те са записани погрешка в регистрите като Де Ниро при емигрирането си в Америка, оттам и по-различното фамилно име на актьора днес. От 7 г. Де Ниро е официално и италиански гражданин, така че, желаейки, може и да гласува в село Ферацано.

Малката община, наброяваща 3000 жители, е разположена върху планински възвишения, от които се открива величествена панорама към съседните хълмове.
Всяко лято по традиция Ферацано е домакин на филмов празник, по време на който се прожектират всички творби на именития им земляк.

Отивайки малко по на север, пък се озовавате в Абруцо, родната земя на дедите на
Куентин Тарантино и Мира Сорвино.

Роденият в щата Тенеси Тарантино никога не се е срещал с родния си баща Тони Тарантино, наследник на семейство от Абруцо, тъй като напуска майка му още по време на бременността . Че италианска кръв тече във вените на Тарантино, обаче става ясно още от младостта му и от друг факт. Още оттогава той се пристрастява към киното на Серджо Леоне Дарио Ардженто и Марио Бава.

Разбира се, в огърлицата от итало-американски бижута не може да липсва и Леонардо ди Каприо .

Дедите на холивудския актьор са от малкото селце Трентола Дучента, до град Казерта. Сигурно затова е и страстта на Ди Каприо по кухнята на Кампания, в която преобладават биволската моцарела, брускета (препечен хляб) с домати от Везувий, рикота. Неустоима за актьора е и местната лазаня с кюфтенца, салам и яйца. Ди Каприо обожава и типичния неаполитански сладкиш "Баба ал рум", както и тирамису.

Родовете на Синатра, Мадона и Лейди Гага също от Ботуша

Мадона? Лейди Гага? Лайза Минели? Франк Синатра? Много от звездите на музиката са с италианска кръв.

Покойният крал на джаза Франк Синатра, известен като The Voice, твърди навремето, че произходът му е сицилиански, по-точно от Леркара Фриди. Според него баща му Антонино емигрира в Ню Джърси в края на XIX век, тръгвайки от разположеното до Палермо селце. В Америка среща 18-годишната Наталина от Генуа, за която се жени и която му ражда Франсиз Албърт Синатра, по-известен като Франк Синатра.

Луиз Вероника Чиконе, станала световноизвестна като Мадона, е родена в Бей Сити, но фамилният произход води към Пачентро - село до град Акуила в Абруцо. Оттам тръгват за Америка дядото и бабата на певицата, от които се ражда бащата на Мадона - Силвио Чиконе.

Стефани Джоан Анджелина Джерманота е истинското име на Лейди Гага. Бащата на родената в Ню Йорк певица е бизнесмен с италиански произход. Фамилията им идва от Палермо. Лайза Минели пък се ражда в Лос Анджелис в семейството на холивудската звезда Джуди Гарланд и на втория мъж режисьора Винсънт Минели, чиято фамилия е от Сицилия.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
10 признака, че си във въображаема връзка, а не в истинска
Папараци уловиха Кейти Холмс да се разхожда из улиците на Ню Йорк с посинено око
14 неща, които жената иска от секса
Вижте как Деси Стоянова се сбогува с Би Ти Ви (Снимки)
Актьорът Кевин Спейси посреща 65-годишнината си без дом

Напишете дума/думи за търсене