Хормонът на любовта прави жените по-привлекателни

Снимка: Архив

Германски учени установиха, че хормонът окситоцин прави представителките на слабия пол по-интересни и красиви. Доказано е, че мъжете "превъртват" при вида на жената, когато вдишват уханието на хормона, който се излъчва от нея, пише 24 часа

Експеримент, проведен в Университета Бон е потвърдил, че е достатъчно да се приложи спрей със съдържание на окситоцин, и съответният човек вече се възприема като много по-привлекателен.

Все пак този спрей не трябва да се възприема като еликсир на любовта. Той няма да накара един мъж да се влюби в случайна жена, а само ще засили привлекателността на любимата жена или дамата, към която има определен интерес. Специалистите смятат, че хормонът е полезен за еволюционното засилване на моногамията.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

При експеримента мъжете трябвало да преценят жените по снимки. Те оценявали красотата им и доколко са желани дамите преди и след контакт със спрея.

Снимките били на съпруги, любовници и почти непознати представителки на слабия пол. По време на изследването учените сканирали мозъка на мъжете. Оказало се, че при гледане на любимата жена под въздействието на окситоцина в мъжкия мозък се активизирала зоната, отговорна за радостите. Така хормонът само засилвал чувствата им към партньорката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене