Лунна диета

При пълнолуние и новолуние е много подходящо да се спазва диета. Защо? Отговор на този въпрос дава президентът на Международната федерация и на френското дружество по фито и ароматотерапия д-р Кристиян Дюрафур.

През тези дни се сменя атмосферното налягане и движението на водите. Пълнолунието е време на отлив, когато водата сякаш се свива. Новолунието разширява водата и предизвиквана приливи. Под влиянието на тези външни процеси се променя и обмяната на веществата в организма на човека/разпределението на водата и микроелементите/.
При пълнолуние водата навлиза в клетките от междуклетъчното пространство, а при новолуние възниква обратният процес: водата се премества от клетките към тъканите. Точно затова периодично може да се спазва диета, която да засилва преместването на водата в организма и да активизира разграждането на мазнините и изхвърлянето на токсините.

Диетата за пълнолуние включва употребата на течности и позволява да се намали излишъка на вода в междуклетъчното пространство и по-нататъшното му складиране там. Тази диета преодолява задържането на течности в организма, чисти го от токсините, стимулира разграждането на мазнините. Предимството на диетата при новолуние е, че тя разчупва традиционното меню, раздрусва организма и той в много по-голяма степен започва да използва ферментите, необходими за храносмилането и усвояването на хранителните вещества.

Препоръки:
всяка от двете лунни диети може да се използва в два варианта:
- къс 24 часа при пълнолуние и 36 часо при новолуние
- разширен до 6 денонощия.
- Противопоказания: някои заболявания, свързани с обмяната на веществата, наприемер - диабет.

Диета при пълнолуние:

24 часа: Започва след вечеря, преди настъпването на пълнолунието и продължава 24 часа. В менюто са включени само течности. Може да пиете вода/чешмяна, преварена, минерална/ и сокове от прясноизстискани плодове и зеленчуци. Резултат: ще свалите от 250 г. до 1 кг., ще прочиститу организма си и ще се избавите от оттоци.

6 денонощия: В трите дни, предшестващи деня само на течности, и през следващите два, изкарайте курс по лечебно хранене със зеленчуци. През първия ден яжте само сурови и варени зеленчуци. Следващите два дена, преди деня на течности, и през двата дни след него яжте само ананаси и гъби по четири пъти на ден. Ананасите имат пичогонно действие и възпрепятстват проникването на мазнини в червата. Гъбите трябва да са варени с подправки и малко растително масло или студенопресован зехтин. Гъбите са нискокалорични, но съдържат белтъчини, което захранват мускулите.
Внимание: тази диета не трябва да продължава повече от шест дни, включително деня на течности! Може да се ограничите и до три дни. Например:ден на сурови и варени зеленчуци, след това ден на течности и ден на ананасово-гъбена диета.
Резултат: Ефикасно очистване на организма и сваляне на 1 -3 кг, взависимост от продължителността на диетата.

Диета при новолуние:

36 часа: започва в 18.00 часа преди новолунието и продължава до 6-7 часа на следващия ден. В меню са включени зеленчукови супи и бульони по 4 - 5 пъти на ден. Супите гответе от любимите ви зеленчуци:моркови, картофи, чушки, фасул и т.н. Зеленчуковите бульони имат силно пичогонно действие, но за да избегнете еднообразието, веднъж на ден може да се поглезите с бульон от пиле, месо или риба. Зеленчуковите супи и бульони снабдяват организма с минерални вещества. По-голям ефект за диетата имат бульоните, но пък в супите остава зеленчуковата маса, която притъпява чувството на глад.
Резултат: интензивно промиване на организма и сваляна на поне 500 г. Ако употребявате само бульони - до 1 кг.

6 денонощия: през трите предшестващи новолунието дни и двата след него се хранете изключително със сурови или варени зеленчуци. Не дупускайте чувство на остър глад - диетата все пак не е истезание. Не я разтягайте повече от шест дни.
Резултат: сваляне на 1-3 кг в зависимости от продължителността.

Ноември 2009
понеделник, 2 ноември - 21:14 - пълнолуние
понеделник, 9 ноември - 17:56 - последна четвърт
понеделник, 16 ноември - 21:14 - новолуние
вторник, 24 ноември - 23:40 - първа четвърт

Декември 2009
сряда, 2 декември - 09:31 - пълнолуние
сряда, 9 декември - 02:14 - последна четвърт
сряда, 16 декември - 14:03 - новолуние
четвъртък, 24 декември - 19:37 - първа четвърт
четвъртък, 31 декември - 21:13 - пълнолуние

Забележка: Заради празничните трапези последното пълнолуние за годината спокойно може да бъде пропуснато в календара за диети.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене