Теди от "Х Фактор" иска световен мир и не се шегува

Няма как да помните винаги усмихнатата Теодора Цончева, която е в отбора на Велизар Соколов-Заки, от първия сезон на "Х Фактор". Но тя участваше. След втория кръг 22-годишното момиче отпадна и тъй като не беше сред финалистите, кадрите с нея не бяха излъчени, пише "24 часа".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Първото, което трябва да се знае за Теодора, е че тя не си пада по риалитита. Не смята, че трябва да има състезание в музиката. Освен това силно вярвала като по-малка, че някой я чака някъде там, за да я открие и да подаде ръка. После пораснала и разбрала, че нещата не се случват чак толкова романтично и трябва да се бори сама за това, което иска. Затова, когато обявили първите кастинги преди 2 години, Теди, както я наричат всички, започнала сериозно да обмисля да си опита късмета. Постарала се много в приготовленията - направила си микс от 2 песни, изпипала всичко докрай и работила върху изпълнението си неуморно до деня на кастинга. Журито тогава много я харесало. Е, явно не достатъчно, защото тя отпада на втория кръг - тренировъчните лагери.

"Преживях го много тежко. Казах си, че няма да се явявам повече никога и че го мразя (формата - б.а.). Бях тотално шокирана. Депресирах се, много съм саморазрушителна. Помислих си: "Ето, отрязаха ме, защото за нищо не ставам, а не защото така било писано", разказва Теди.

И все пак, когато разбрала, че се организира кастинг за втори сезон, се зачудила дали да не опита пак. И за малко да не се яви. Още повече че колкото пъти питала майка си Николета дали да иде, жената все отговаряла с категорично "не".

"Точно така - не", повтаряла си дъщерята.

Но в 17 ч на първия ден щукнало да се пробва само още веднъж. Вдигнала се и отишла право в НДК, където са прослушванията. Там жената, отговаряща за записванията, я върнала, защото било вече късно.

"Ами ето - съдба, не било писано", помислила си Теодора. Но продължило да я гложди отвътре. Искало се да даде втори шанс както на "Х Фактор", така и на себе си. Затова отишла на следващия и последен ден от кастингите в София. С доста амбиция и на момента избрала I Will Always Love You на Уитни Хюстън. Изпяла я от сърце и зачакала реакцията на Любо, Мария, Саня и Заки.

"Страхувах се единствено да не отпадна пак на тренировъчните лагери. Исках дори да си отида, да е една идея напред, за да знам, че имам развитие", обяснява Теди.
И е факт, че си тръгва след 3-ия кръг. Но Заки отива до дома , за да я върне в шоуто. Оттогава не спира да се бори за оставането си в шоуто и да върви напред.

Всъщност лъчезарната Теди се занимава с музика почти откакто се помни. И нормално, защото я носи в кръвта си. И майка Николета, и баба Русинка са професионални пианистки. Николета дори е попявала по малко, но се изявявала само зад клавишите. Двете жени откриват таланта на момичето си достатъчно рано, за да я запишат в детската музикална група "Бон-Бон". Цончева още помни как изпяла на прослушването "Сбъдна се мечтата ми с "Бон-Бон" да пея", държейки с трепереща ръка микрофона. И продуцентът на вокалната група Рози Караславова, и музикалният педагог Виктория Финци-Маман я харесали достатъчно, за да я вземат.

Оттам се познава и с Поли Генова, която беше ментор в миналия сезон на музикалното риалити.

"Тя ми беше жури в първия сезон и ме отрязаха", размахва пръст шеговито Теди.
С Рози Караславова се среща наскоро на сцената на "Х Фактор", когато най-малките в "Бон-бон" пеят заедно с участниците на един от концертите.

С още по-топла нотка в гласа си говори за музикалния педагог Алис Боварян. Преди 7 години се записала на уроци при нея. За целта трябвало да мине прослушване, за да може Боварян да прецени дали иска да работи с нея Теди още помни "изпита" си. Отишла доста болна.

"Как може да дойдеш болна? Това е много несериозно", възмутила се преподавателката. Парадоксът е, че Цончева отишла с настинка точно за да не излезе несериозна. Минали 6 месеца, преди музикалната педагожка да каже на Теодора с ужасно равен тон, че е много добра.

"А това от нейната уста означава: "Жестока си, много те харесвам", пояснява участничката.

При Боварян момичето изкарва едно висше - 4 години, както често се шегуват двете. Педагожката даже подготвя Теди и за консерваторията. Там 22-годишното момиче влиза в един клас с Михаела Филева, Тодор Гаджалов от "Гласът на България", Моисей от първия "Х Фактор" и куп други набиращи популярност в момента млади изпълнители.
След една година в Музикалната академия Цончева решава, че мястото не е за нея. Отказва се да учи заедно с нейната приятелка и състудентка Ели Раданова от "Мюзик айдъл 3", която участваше и в мюзикъла "Чикаго".

„Искам просто да си пея. Музиката би трябвало да е любов - много съкровено чувство, и да не е обвързана с изпитвания и оценки", категорична е тя.

Най-засегната от напускането е Алис Боварян. За нея отказването от консерваторията било кръвна обида. Не разбирала как може Теди да е толкова талантлива и да захвърли всичко. Минало доста време, преди Боварян да прости на ученичката си и преди Цончева да успее да я убеди, че да се откаже от академията и да захвърли пеенето са две диаметрално различни неща.

Пътьом слънчевата финалистка кандидатствала повторно, но този път в Софийския университет. Там вече тя е втори курс в специалността "Неформално образование" - нещо средно между педагогика и психология.

За всички свои решения Теодора има сериозната подкрепа на майка си и баба си. Те двете и приятелят Веско са най-големите фенове.

"Мама, ако я хванеш преди концерт, се държи така, все едно тя ще излиза да пее", смее се Теди.

Единственото, което липсва в нейното семейство, е бащината фигура. Всъщност не съвсем. Категорична е, че майка е толкова "страхотна", че никога не е успяла да почувства липсата на баща.

"Той не се е интересувал от мен и аз не съм се интересувала", казва Теди лаконично и не желае да навлиза в повече подробности.

Финалистката в "Х Фактор" има още една голяма страст - латино танците. Влюбва се от пръв поглед в тях преди 3 години в Созопол. Всяка вечер ходела в латино клуб в стария град на курорта.

"Беше много скъпо заведение. Водата струваше 5 лв. Затова всяка вечер стоях на една вода, само за да гледам как се движат танцьорите", спомня си участничката.
Веднага щом се върнала в София, влязла в интернет да търси латино школи. И докато се чудела коя да избере, забелязала, че една от тях се намира на ул. "20 април" - нейната рождена дата. На практика решението се взело само.

"Това е моята школа! Божа работа!", усмихва се Теди. Година и половина по-късно момичето вече е помощник-инструктор.

Днес освен музикална кариера и танците Теодора Цончева иска само още едно нещо - световен мир. Звучи ужасно клиширано, но тя го казва толкова сериозно, че е изключено да не се повярва.

 СТЕЛА АТАНАСОВА

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене