„Бандитска опера“ с открадната приемиера днес

Снимки: tba.art.bg

„Човек е роден за страдание!" - туй помним го още от люлката. Търпи и мълчи, нали с живот си дарен! И к'во? - родим се, живеем и мрем! Но кой ми крещи: „Хей, спри, замълчи! За тежък ярем ти пръкнат си даром!". За да може небето фукливо да пъчи безсмъртни гърди! На кой за човека му пука!...

Това са думи на Франки (Георги Къркеланов) от комедията „Бандитска опера", които обаче звучат изключително актуално и в наши дни.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Постановката се занимава със съдбата на прословутият разбойник Капитан Макхийт или Маки Ножа (Веселин Анчев), пословично известен със своя ловък ум и сръчни ръце. Образът на Маки става нарицателно за престъпника с бели ръкавици, емблематичен знак за „едрата риба", която винаги се измъква безнаказано.

В постановката са оформени структурите на престъпността в съвременния ѝ градски вид. Присъства умело завоалирана, но ясно видима прилика между света на бандитите и този на политиците, която тя изважда на бял свят. Виждаме как бандитските среди се смесват все повече с обществото до степен, с която вече е трудно да се разпознае кой е от страната на закона и кой го прекрачва. Размиването на границата между лондонския „ъндърграунд", средната и висша класа е сред проблемите, с които спектакълът ни ангажира.

Сред останалите персонажи, които се появяват на сцената с шеметни изпълнения са: Мирослав Косев и Антоанета Добрева - Нети, като г-н и г-жа Пийчъм, Веселин Ранков - шериф Сам Браун, Радина Кърджилова - Лора и други бандити, които вилнеят на сцената на театъра.

Кабаретното настроение се допълва от песните, изпълнявани от актьорите и акомпанирани с музикалното оформление на „Бандити бенд", съставен от Дони, Коцето-Калки и Мишо Шишков.

Постановката на режисьора Николай Ламбрев - Михайловски е по известната пиеса на Джон Гей, написана още през далечната 1728 година и е първият театрален хит в историята на сценичното изкуство.    

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене