Музикална еуфория: " Скорпиънс"

Снимка: Архив

Само милиграм и половина от отровата на скорпиона е достатъчна, за да убие човек. Ако вместо с жило обаче скорпионите ви посрещнат с рок, може да ви отнесат като ураган. Чули музиката им, ще усетите вятъра на промяната, който макар и да духа от Германия, предава посланията си на английски, а ужилванията на безгръбначните вместо смърт могат да донесат любов, пише "Труд". Доколко вярно е това, на практика ще могат да проверят и българските меломани на 16 декември, когато в зала "Арена Армеец" в столицата.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

"Скорпиънс" ще зарадват с концерт почитателите си. Възможността да чуеш група, продала повече от 75 млн.копия от албумите си, не е за пропускане, още повече след като същата тази група вече трябваше да е приключила с концертната си дейност. Преди три години музикантите обявиха прощалното си турне. Клаус Майне и компания бяха решили, че близо 50 години на гребена на музикалната вълна са достатъчни. Да вземеш решение и да го изпълниш обаче се оказаха две различни неща, както сам си призна вокалистът в интервю за "Класик Рок". "Когато емоциите се насъбраха, решението вече не беше толкова окончателно. Едно е да кажеш, а друго е да сложиш края на "Скорпиънс". Албумът ни Sting In The Tail, излязъл през 2010 г., беше толкова добър, че цяло едно ново поколение от фенове се включи в купона. Беше страхотно. И нали знаете, след толкова много партита е трудно да намериш вратата." Врата, която Клаус не успява да затвори, се отваря още през 1965 г., когато в Хановер, Западна Германия, Рудолф Шенкер създава "Скорпиънс". В началото идеята на Рудолф е да нарече бандата "Безименни", но след това се сеща за скорпиона и жилото му и се спира на този вариант за име. Шенкер е единственият постоянен член на групата, въпреки че Майне е бил основният вокалист във всички студийни албуми, които са общо 17 на брой. Първият Lonesome Crow се появява през 1972 г. Дискът, с който бандата постига най-голям успех в Америка, излиза през 1984 г.

Албумът става златен и платинен още преди да бъде издаден

след като предварително там са поръчани 600 000 бройки. Освен като един от първите дигитално записани хевиметъл албуми, Love at First Sting остава в историята и със сменената си обложка. Първоначалният вариант е фотография на Хелмут Нютън, на която мъж и оскъдно облечена жена са сплели телата си в прегръдка. Алтернативната обложка със снимка на групата е направена след оплакване на веригата магазини "Уолмарт". Нютън обаче не е авторът на най-провокативната и обсъждана обложка на групата. Честта се пада на Щефан Бьол. На изображението, създадено от него за албума Virgin Killer, се вижда голо 10-годишно момиче, чиито полови органи са скрити от счупено стъкло. Обложката е сменена, а споровете, които предизвиква, само увеличават интереса към групата. Сега феновете тръпнат в очакване какво ще изберат музикантите за новия албум. "Да, такъв ще има и ще включва неща, които сме започнали през 80-те, но не сме довършили", потвърди Клаус. Остана ли обаче с какво да провокират?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене