"Оскар"-ът е просто реклама - Енио Мориконе

Снимка: Архив

"Музиката е като луксозен ластик - може да се разтяга във всички посоки според желанието на диригента. Затова понякога се чудя, ако Бетовен имаше слух, как ли би реагирал на диригентските интерпретации на своите творби", сподели вчера пред журналисти легендарният автор на филмова музика Енио Мориконе. Той пристигна за първия си концерт пред българска публика, която го очаква на 10 декември в столичната зала "Арена Армеец", пише "Труд".

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева

Маестро Мориконе, създал незабравими мелодии за филми като "Имало едно време в Америка", "Малена", "Добрият, лошият и злият", "Недосегаемите" и тв поредицата "Октопод", лично ще дирижира изпълненията на своите творби. На сцената ще бъдат близо 200 български и италиански музиканти, сред които Хорът и Оркестърът на Класик ФМ радио и кавалджията Теодосий Спасов.

На журналистически въпрос как се е чувствал, приемайки статуетката "Оскар", Енио Мориконе отвърна: "Усещането е хубаво. Получавал съм и много други награди, но всички споменават първо "Оскар"-а. Вероятно заради голямата реклама на статуетката. За мен всички отличия са важни, но като че ли най-ценни са почетните звания и титли. Почетното членство в академията "Санта Чечилия" например ме направи много щастлив."
На 11 декември италианският маестро ще бъде удостоен и с титлата Доктор хонорис кауза на Нов български университет в София.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене