Не разчитайте на коремни преси, ако искате да стопите мазнините

Снимка: Архив

Включването на коремни преси в тренировките предлага множество облаги, но горенето на мазнини не е сред тях - те са ефективни за заякването на мускулатурата, но не и топенето на слоя мазнини, който ги покрива.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева


Пресите трябва да бъдат комбинирани с цяластна тренировка, включваща кардио упражнения, както и с правилен хранителен режим. По този начин мечтаният плосък корем е постижим дори и без това упражнение.

Експерти от Harvard Health Publications публикуват през 2007 г. в популярния Journal of Physiology изследване, според което 50 минути дневно прекарани във високоинтензивни натоварвания са достатъчни за стопяване на излишните мазнини дори при страдащите от затлъстяване тип 1. Тези натоварвания, обаче, трябва да се изпълняват редовно, 4-5 пъти в седмицата. Според изследването, високоинтензивните тренировки са по-ефективни за тази цел от нискоинтензивните и постигат резултати 4-6 месеца по-рано. За разлика от тичане, колоездене, плуване, бокс и други спортни активности, коремните преси не са високоинтензивно или кардио натоварване

Включването на повече кардиоактивност, дори без промени в хранителния режим могат да редуцират бързо коремните мазнини. Но с подобряване на хранителните навици, ефектът е значително ускорен. Включването на много повече и разнообразни плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни и изключването на бял хляб, полуфабрикати и продукти с добавена рафинирана захар е задължителен мининмум, ако искате да изваете тялото си.

Следващата крачка е създаването на калориен дефицит, например вместо препоръчителните 2500 ккал дневно да се приемат само до 2000 ккал. Това обаче в никакъв случай не означава да се гладува. Гладът води до нарушения на метаболизма, загуба на мускулна тъкан и йо-йо ефект: загубените мазнини бързо се възвръщат след кратък период от време.

Коремните преси биха имали реалин ефект за релефа Ви за предотвратяване завръщането на коремни мазнини. Те могат да се извършват 2-3 пъти седмично в комбинация с упражнения, натоварващи и други мускулни групи. Необходимо да се задействат и мускулите на краката, бедрата, раменете, ръцете, гърдите и гърба. Минимум по един сет с 8-12 повторения, натоварващ всяка една от тези групи служи като кратка, няколкоминутна тренировка за цялото тяло и в комбинация с пресите на коремната мускулатура гарантират запазване на постигнатите резултати.

Изследване на American Council on Exercise заключва, че „велосипедните преси" са 200% по-ефективни от обикновените. Те се изпълняват от легнало положение и с леко повдигане на торса и краката с доближаване на ляво рамо към дясно коляно и дясно рамо към ляво коляно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене