Енчев отглежда биолимец и пшеница и си прави хляб

В дома си Георги Енчев има запаси от лимец, ръж и пшеница, колкото да му стигнат за 10 г. И то не какви да е, а био и домашно производство, пише "24 часа". С баща му ги сеят в необработваните планински полета край една рекичка до Трявна и не използват никакви пестициди и торове.

Семейството му се занимава със земеделие, откакто се помни. Баща му е агроном от 40 години, а майка му е доктор на науките и наскоро създаде нов сорт слънчоглед. Кръстен е "Яна", на бабата на Енчев. "Всъщност, когато трябваше да създадем първите семена за този сорт, попаднахме във въпросния район край с. Белица до Трявна и решихме да сеем различни култури", обяснява Енчев. Миналата година имали ръж, пшеница и лимец, за догодина ще садят пак.

Освен вкусен домашен хляб с биобрашно в хлебопекарната, Енчев често прави здравословна закуска за семейството си - палачинки с лимец (виж рецептата в карето долу). Но от известно време получил от жена си забрана да влиза в кухнята.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall - цени от 1 до 4 лева   

Откакто барбекюто на терасата пламнало и цялото пране станало в сажди. "Лумна огън, но така и не се разпали, само пушеше. Дотогава си купувах американски въглени, но бившият кмет на Банско Александър Краваров, който е кръстник на по-малкия ми син, ми каза къде бъркам - обясни ми, че барбекю се пали с боринка. Това е дървено парченце, по което има много смола - като го запалиш, пламва всичко останало", обяснява Енчев.
По принцип той е майстор на барбекюто. Последния път, когато правил, се събрали с майстор-готвачите шеф Борис Петров, шеф Иван Манчев, Ради Стамболов и Сидония Радева.

Енчев може и да не готви кой знае колко често, но от няколко месеца сам си произвежда вкусна алкохолна напитка. "Рецептата ми каза шеф Петров, но не мога да я издам. Само ще кажа, че съдържа вино, два вида фреш, крушов коняк." Съпругата на Енчев никога
не е пила алкохол, откакто са заедно, но домашната сангрия харесва. По принцип тя се грижи по-често за менюто вкъщи.

Освен че яде биохрани и домашна зимнина, с която го снабдяват роднини, Енчев спазва допълнително някои правила на хранене, откакто отново тренира. Ходи на фитнес няколко пъти седмично. Гледа да яде повече месо със зеленчуци и по-малко хляб. Не пие газирано, не слага захар в кафето и избягва сладкото.

Минал на диета още през лятото. И понеже е упорит и с каквото се захване, го довежда докрай, спазил 90-дневната до края. Единственото, с което от време на време нарушавал, е алкохолът. Свалил десет килограма и днес поддържа формата си със здравословно хранене. А и движение не му липсва. Преди два дни с дуетната му половинка Румънеца направиха промоция на 4 нови проекта наведнъж. Най-новото попълнение в тяхната музикална компания - Любен от "Музикална академия", представи дебютното си парче "Такъв ще умра". Излезе и песента на Иги Андровски и Екса - "Няколко дни (българи в Париж)", а група "СкандаУ" промотираха "РитъмЪ". В момента Румънеца и Енчев подготвят коледния си концерт в столичен цирк на 15 декември.

Продукти:

150 г прясно смляно фино брашно от лимец, 3 яйца, малко прясно мляко за цвят, хималайска сол, масло за намазване на готовите палачинки.

За пълнежа - най-вкусни стават с кашкавал, пуешка шунка, кисели краставички и маслинена паста, но може и с кашкавал, филе и домати.

Начин на приготвяне:

Смесваме в купа брашното, солта и яйцата и разбъркваме добре с миксер.

Прибавяме млякото в количество, необходимо, за да придобие сместа гъстота на боза.

Нагряваме тигана, леко намазан със зехтин.

Изсипваме част от сместа - толкова, че да покрие с тънък слой дъното на тигана.

Готовите палачинки мажем с масло и завиваме с продуктите за плънката.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Испания ще се оттегли от "Евровизия", ако Израел участва през 2026 г.
Тенис шампионът Иван май си хвана немско гадже
Различни планове за бъдещето развалили годежа на Нина Добрев и Шон Уайт
Деси Стоянова се завръща в bTV
Клаудия Шифър на 55 г. - играе табла по бански в Гърция, купи си футболен отбор

Напишете дума/думи за търсене