Бамбукът на щастието

Здравейте! Искам да ви запозная с едно от най-отглежданите растения по домовете. Надяваме се да ви бъда полезна със съвети за красивото цвете, наречено Бамбук на щастието.

Бамбукът на щастието (Dracaena Sanderiana, Lucky Bamboo) е вид драцена, който, макар че се внася от Китай, Кореа и Тайван, има за своя родина Камерун. Обича индиректна светлина и температура между 15 и 25 градуса. Предпочита мека или престояла вода.  Расте по-добре в почва, но често се отглежда и потопен във вода. Тя трябва да се сменя поне веднъж на седмица.

Бамбукът се чувства добре на всяко място, което не е осветено пряко със слънчева светлина. Вирее еднакво добре в кухня, баня или гостна. Размножава се чрез резници 7-8 см., които се държат във вода докато им избият коренчета, след което се засаждат. Извиването на стъблото на растението като спирала се получава, като се върти саксията спрямо източника на светлина. Друг начин е чрез оформяне по желания начин с парче мека тел, което се маха след един сезон, или след като получим желания брой извивки.

Аз отглеждам своята драцена във ваза пълна с вода и тя не е пожълтявала никога. Мои познати отглеждат своят бамбук в еко-почва. Тяхното мнение е, че стои по-красиво и изискано, щом е в тази почва. Тя се купува от цветарските магазини. Но според някои цветари, в нея растението се задушава. Но това е донякъде вярно, защото съм виждала драцени, които си растат много добре и в екопочва. Ето малко подробности за нея.

Продава се в малки пликчета. Представлява зрънца с различна форма и цвят. Разтварят се във вода и набъбват за около 24 часа. След това се превръщат в прекрасни кристали. Предлага се в широка гама от цветове: червено, розово, лилаво, синьо. Ако ще смесвате няколко цвята, предварително решете кое къде ще е, защото след като сгрешите, трудно може да поправите грешката си. За да има ефект, трябва да се използват стъклени вази, буркани, купи и т.н.

След като приключите със засаждането на драцената в почвата, е нужно да се погрижите, за да расте по-добре. Растението се полива когато се изпари напълно водата. След това се долива. На всеки 6 месеца е необходимо да почиствате почвата, защото се образуват налепи. Това е всичко, за да изглежда вашата драцена прекрасно.

И не забравяйте - НЕ ИЗЛАГАЙТЕ ВАШАТА ДРАЦЕНА НА ПРЯКА СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА!

Изпратено от Виктория Добрева, 12 год., Пловдив 

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене