50 Cent

Дата и място на раждане: 6 юли 1975, Ню Йорк сити, Ню Йорк, САЩ

Рождено име: Къртис Джеймс Джаксън III

Прякор: Бу-Бу, Фиди, Интерскоуп

Височина: 183 см

Любопитно:

Майка му е 15-годишна, когато го ражда.Самият той е бил нардопласьор. Завършва основното си образование зад решетките.Първоначално албумът The Massacre трябвало да се казва St. Valentine's Day Massacre и да излезе на 15 февруари, но заради проблеми с производството бил готов на 8 март.Любим актьор: Чарли Шийн. Любима храна: пържено пиле и диня.През 2007 г. сп. Forbes изчислява състоянието му на $33 милиона. Счита се, че днес то е нараснало на $150 милиона.


Кратка биография:

Въпреки че е роден в Ямайка, Къртис цял живот е живял в Ню Йорк. Баща му е избягал, когато той е бил много малък и така и не се знае кой е той. Майка му е дилър на наркотици и е застреляна, когато малкият Къртис е само на 11. Затова той е отгледан от баба си и дядо си. Първоначално мечтае да стане боксьор тежка категория. През 1996 г. се запознава с един от Run-DMC, който оказва първоначално влияние върху него като бъдещ рапартист и го учи на занаята. 50 Cent подписва договор със звукозаписната му компания, но скоро след това разваля договора и се мести при други продуценти. Годината е 1999 и Къртис има договор с гиганта Columbia Records. През тях той прави дебютния си албум Power of the Dollar, който обаче така и не се появява на пазара. Причината е в следната история.

На 24 май 2000 г. прострелват рапъра близо до дома му в Ню Йорк. По чудо оживява след дълго лечение. Поводът за нападението е споменаването в неговата песен Ghetto Qu'Ran на имената на известни наркодилъри. От Columbia Records се стресират от случката и така и не издават албума на 50 Cent. Освен това развалят договора си с него.

След случката той прави група със свои приятели, която кръщават G-Unit. Историята на бандата е кратка, но пък през 2002 г. Еминем попада на техни записи и е силно впечатлен. Дори казва по радиото, че любимият му рапър в настоящия момент е 50 Cent. Белият рапър заедно с Dr. Dre намират Къртис и сключват договор с него. Започва и работа по албум. Той става факт на 6 февруари 2003 г. и за две седмици вече е платинен. Успехът е неочакван и грандиозен и заради това Къртис получава свой лейбъл G-Unit Records, който днес работи с десетки млади рапъри и освен с музикално продуценство се занимава с производство на дрехи, аксесоари, обувки, видеоигри и други.

50 Cent има освен първия си суперуспешен албум още три, последният от които излиза на 8 септември 2009 г. Освен това по Get Rich or Die Tryin' е създаден и едноименен филм, който също се радва на задоволителни резултати.
Къртис участва в многобройни рапкомпилации, което е основната причина да е един от най-богатите рапъри в света.
Има син на име Маркиз, когото на шега наричат 25 Cent.


Дискография:

Get Rich or Die Tryin - 2003
The Massacre - 2005
Curtis - 2007
Before I Self Destruct - 2009

 

 

 

   

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Разлики между зависимите и самодостатъчните жени
Най-големите мислители в зодиака
Филъри под очите ви разделят с тъмните кръгове и сенки
Начини, по които социалните медии укрепват романтичната връзка
Хората, които имат този навик, правят повече секс

Напишете дума/думи за търсене