Даниел Радклиф

 

Дата и място на раждане: 23 юли 1989, Лондон, Англия

Рождено име: Даниел Джекъб Радклиф

Прякор: Дан

Височина: 168 см

Семеен статус: Ерген.

Любопитно:

  • Посещавал е мъжка гимназия в Съсекс.
  • Никога не е гледал филма „Шивачът от Панама", в който е неговият кинодебют.
  • Може да обръща ръката си на 360 градуса.
  • Когато за първи път чете „Хари Потър", книгата не му харесва.
  • Твърди, че не е чел нито една статия, нито ревю за себе си и своята игра.


Кратка биография:

Даниел е единствено дете на литературния агент Алън Радклиф и кастинг агента Марша Гришам.
Покрай работата на майка си Даниел започва актьорската си кариера от съвсем малък. Първата му роля е на младия Дейвид Копърфийлд в едноименния телевизионен филм на BBC от 1999. На голям екран талантливото момче се явява за първи път в „Шивачът от Панама" (2001). През 2000 г. той е извикан на кастинг за ролята на неговия живот - тази на Хари Потър от световноизвестната фантастична поредица на Джоан Роулинг. Самата авторка силно одобрява избора на актьора за главната роля. Така след премиерата на първия си филм редом до Пиърс Броснън Даниел в края на годината изгрява и като Хари Потър. С което става една от най-прочутите и богати знаменитости в киното от цял свят. Той подписва за седем, а впоследствие и за осем части от сагата.

На 16-годишна възраст Радклиф става първата личност от некралски произход, която има самостоятелен портрет в Британската национална галерия.

Даниел е и голям музикален фен. Той си пада по рок и пънк и свири на баскитара. Любими негови групи са Sex Pistols, Arctic Monkeys и други. И като всеки англичанин е футболен запалянко. Неговият любим отбор са „Фулъм".
За личния му живот не се знае много. Той казва в интервюта, че е атеист, но и че много се гордее с еврейската си жилка. Всъщност майка му Марша е еврейка.

През 2006 г. Sunday Times го обявява за един от най-богатите млади хора на Острова със състояние от 14 милиона паунда. През 2007 г. състоянието му вече възлиза на 17 милиона паунда. Въпреки богатството си Радклиф води скромен живот и твърди, че най-много харчи за... книги. Освен това актьорът харчи голяма част от доходите си за благотворителност.

От 2002 г. Даниел се изявява и на английската театрална сцена.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка
Разлики между зависимите и самодостатъчните жени
Най-големите мислители в зодиака
Филъри под очите ви разделят с тъмните кръгове и сенки
Начини, по които социалните медии укрепват романтичната връзка

Напишете дума/думи за търсене