Еминем


Дата и място на раждане: 17 октомври 1972, Сейнт Джоузеф, Канзас сити, Мисури, САЩ

Рождено име: Маршал Брус Мадърс III

Прякори: Еминем, Слим Шеди

Височина: 173 см

Семеен статус: Разведен (два пъти с една и съща жена), баща на три момиченца, две от които са осиновени.

Любопитно:

  • Притежава собствена звукозаписна компания Shady Records. Има и своя линия дрехи.
  • Продал е над осем милиона албума.
  • Неговият близък приятел и кум Пруф, с когото основават за кратко бандата D 12, е застрелян през април 2006 г. в заведение в Детройт.
  • Левичар е.
  • Има шест студийни албума, три компилации, 28 сингъла, пет видеоалбума, и един саундтрак и е най-продаваният рапър на всички времена.

Кратка биография:


Животът на Еминем започва с трудно детство. Майка му, която е наркоманка, го ражда на крехката 15-годишна възраст, а баща му ги изоставя, когато бебето Ем е само на три месеца и никога повече не се връща. С неговата майка се местят от град в град и той така и не успява да създаде никъде приятелства, нито да пусне по-трайни корени. Окончателно се преместват в друг град, когато Маршал е на 12, и той трябва да напусне училище, за да се хване на работа. В тези бедни години няколко пъти малкото момче попада в лоши компании, редовно се връща пребит вкъщи и дори веднъж е в кома в продължение на девет дни.

Постепенно Маршал навлиза в ъндърграунд средите на хип-хопа и през 1996 г. издава първи самостоятелен продукт. Веднага прави впечатление и музиката му, и цветът на кожата му, заради който скоро го наричат „голямата бяла надежда". Има няколко легенди за това как го открива Доктор Дре - едната е, че го чува по една лосанджелиска радиостанция по време на хип-хоп състезание и набързо го прави част от своя звукозаписен лейбъл. Другата е, че намира на пода на някакъв гараж негова касета. И в двата случая Доктор Дре е неговият голям откривател. Успехът не закъснява. Еминем през 1999 г. може да се похвали с две „Грамита", а албумът The Slim Shady LP става тройно платинен. През следващата година издава Marshall Mathers LP, който се продава в два милиона екземпляра само през първата седмица. Паралелно с това започват и скандалите - заради откритите нападки в негови песни срещу гейобщността, а много родители, учители и пуритани го заклеймяват заради съдържанието на песните му, в което има много теми на насилие и секс. Скандалите продължават и в личния живот на Еминем. Майка му го съди за сумата от 10 милиона долара заради това, че публично я е нарекъл „наркоманка" и я е оклеветил в албума си The Slim Shady LP, а през 2001 г. сам се признава за виновен по обвинение за притежание на оръжие.

Той ходи с отдавнашната си любов Кимбърли Ан Скот. С нея са заедно от 1989 г., а десет години по-късно се женят за първи път. Първият им развод е две години по-късно. Месец преди той да поиска развод, Ким прави опит за самоубийство. През 2006 г. се женят отново и се развеждат по-малко от три месеца след сватбата. Тогава се съгласяват и на общо попечителство над дъщеря им Хейли Джейд Скот, родена през 1995 г. Еминем е осиновил още две момиченца - Алайна, дъщеря на сестрата на Кимбърли, и Утни - дъщеря на Кимбърли от друг мъж.

През лятото на 2002 г. излиза третият му голям проект The Eminem Show, а през 2004-а и четвъртият Encor, в който рапърът иронизира Майкъл Джаксън. Много поддръжници на Краля възроптават срещу глупостта на Еминем и наричат наглостта му „да сриташ някого, когато той е долу".

През 2005-а предвещаваха края на кариерата на Еминем след шест години успех и няколко мултиплатинени албума.
На 5 март 2009 г. Еминем съобщава, че през тази година ще издаде два нови албума. Първият от тях Relapse излиза на 19 май.
Р

апърът се пробва и на големия екран. Дебютът му е в „Осмата миля" (2002), за който той записва и няколко парчета. Едното от тях печели „Оскар" за най-добра оригинална песен към филм.


Дискография:

The Slim Shady LP - 1999
The Marshall Mathers LP - 2000
The Eminem Show- 2002
Encore - 2004
Relapse - 2009

 

 

 
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Клип показва как рапърът Пи Диди бие и влачи бившата си приятелка
Филъри под очите ви разделят с тъмните кръгове и сенки
Разлики между зависимите и самодостатъчните жени
Най-големите мислители в зодиака
Начини, по които социалните медии укрепват романтичната връзка

Напишете дума/думи за търсене