Правилните обувки пазят краката

На 16 години едва ли някой се замисля как ще крета на старини. И хуква към дискотеката или нощния клуб, нахлузвайки най-модните патъци дори и да му стискат краката като менгеме. Ново изследване на американски специалисти засича пряката връзка между типа обувки, които носи жената на младини и болките в стъпалата на старини.

Връзката между носенето на неудобни обувки и повишения риск от болести на стъпалата впоследствие е установена отдавна. Сега група учени от Бостънския университе и Института за изследане на старостта към обществената организация Hebrew SeniorLife, са провели мащабно допитване в щата Масачузетс в периода 2002 - 2008 г. В него са участвали 1900 жени и 1472 муже на възраст от 50 години нагоре. Те били питани колко често изпитват болка в стъпалата, трябвало да определят остра ли е тази болка или изтръпване, да локализират неприятните усешания дали са концентрирани към пръстите, задната част на стъпалата или петите. Анкетираните разказвали какви обувки носят сега и какви, когато са били на 20-29 години, 30-44 години, 45-64 години, 64-74 години и над 75.

"Младите жени трябва да избират много внимателно обувките, защото правилният избор ще ги избави от болки в задната част на стъпалата след години. Ако не се съобразят с това трябва да правят постоянно разтягащи упражнания за стъпалата, за да смегчат негативния ефект на високите токчета", препоръчват специалистите

За постоянна, практически ежедневна, болка в стъпалата са събщили 25% от анкетираните. Страдащите от болки жени били 29%, а мъжете - само 19%. «При жените определено се забелязва много по-висок риск от болки в задната част на стъпалото вследстве на носенето на неудобни обувки", обобщават изследователите При мъжете тези болки се срещат значително по-рядко, тъй като те по принцип не носят „обувки с повишен риск" - високи токчета. Само 2% от анкетираните мъже признали, че са носили, и то инцидентно, неудобни обувки.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници
3 причини, поради които умните жени предлагат да платят сметката

Напишете дума/думи за търсене