Антидепресанти за зимата

Малко са хората, на които зимата е любим сезон. Останалите трудно се пренастройват към ниските температури и късите дни. Оплакват се от сънливост, намалена жизненост и лошо настроение. Жените са по-предразположени към това състояние и науката не може да обясни защо е така.

И все пак не става дума за здравословен проблем, който се нуждае от лечение, а по-скоро за психологическа нагласа, която с известни усилия можем да преодолеем. Изявите са безсъние, лошо настроение, умора и нежелание за каквото и да било. Няколко дни преди месечния цикъл на жените се забелязва влошаване на физическото и психическото състояние. Плачат без причина, трудно общуват, либидото отслабва. Всичко това се обяснява с промените в организма под влияние на реакцията на ендокринната система на външните дразнения.

В основата на проблема е пинеалната жлеза (епифиза), която отделя хормона мелатонин. Той регулира биологическите ритми на организма и влияе на eмоциите. Светлинните импулси чрез ретината на очите стигат до пинеалната жлеза и влияят на ензимите, които участват в продукцията на мелатонин. Тъмнината стимулира синтеза му.Установено е, че ако човек е позитивен и направи няколко прости промени в начина си на живот, ще преодолее потиснатата си емоционалност.

Какво да промените

Отделяйте време за почивка, тъй като психическият тонус и доброто настроение са силно зависими от добрата почивка. При зимното часово време заетостта е от тъмно до тъмно. Създайте си уют - затрупайте леглото си с удобни възглавници в топли цветове, сложете на бюрото си в офиса нещо цветно и красиво, което да е пред очите ви. Здравословната храна е много важна за настроението.

Увеличете приема на свежи плодове и зеленчуци, но приемайте и достатъчно протеини, заради имунната система. Чашата червено вино, изпита на вечеря, ще ви релаксира и няма да имате нужда от хапчето за сън. Зимата дехидратира организма, а това снижава жизнения тонус и намалява работоспособността. Приемайте около 2 л вода или билкови чайове с малко мед. Ефектът е бърз и осезаем.

Слънцето е добър антидепресант. Доказани са лечебните свойства на ярката светлина с интензивност повече от 2000 лукса. Звучи изненадващо, но такава е интензивността на осветеност на улицата в обикновен облачен ден, а често осветеността в помещенията вечер не е по-висока от 100 лукса. Така че използвайте всяка свободна минута за разходка на открито.

Спортът е доказан антидепресант - учените твърдят, че 30 минути физическа активност на ден подобрява състоянието на хора, склонни към или страдащи от депресия. Според психолозите съвместният спорт, активният отдих и фитнесът укрепват отношенията със семейство и приятели. Намерете начин да спортувате, да излизате навън с приятели. Аеробните упражнения стимулират невротрансмитерите в мозъка да произвеждат серотонин, който подобрява настроението ви.

Движението е един от най-добрите начини за справяне с меланхолията, тъй като тонизира и разведрява. Много подходящи са всякакъв вид танци, с 2-3 занимания седмично. Осигурявайте си и бягство от града. Направете си план и посещавайте красиви и непознати кътчета всеки уикенд. Ако си дадете сметка, че това е временно и физиологично, а не болестно състояние, то с правилна психологическа настройка и малко усилия на волята ще откриете и предимствата на зимния сезон.


Автор: д-р Ваня Евтимова,
д. м. имунология, хомеопатия


ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене