Болест и срам ли е онанизмът

 

Тежко и горко на някой тийнейджър, ако тяхните го спипат да онанира, или както му се вика по научному - да мастурбира. Справедлив ли е родителският гняв и наистина ли мастурбацията е вредна за здравето. Сексолозите твърдят точно обратното.

 

 

Понятието онанизъм е библейско. Един от героите във Вечната книга Онан не се подчинил на баща си и отказал да забремени вдовицата на починалия си брат. Онан „изливал семето си на земята" - нещо като съвременния термин „прекъснат полов акт". Бог се ядосал от синовното непослушание и умъртвил Онан. Божието наказание дало силен коз в ръцете на поборниците за висок морал и те подели кръстоносен поход срещу мастурбацията. Към тях се присъединили дори учени.

През XVIII век швейцарският лекар Тисо обявява, че мастурбацията е виновна едва ли не за всички болести - от импотентност до епилепсия и слепота. Век по-късно лидерът на Адвентистите от седмия ден и изобретател на здравословната зърнена храна корнфлейкс Джон Харви Келог стигнал толкова далеч в заклеймяването на мастурбацията, че започнал да агитира за пълен отказ от секс. И така си умрял девственик, независимо от факта, че бил женен. А през медения месец след сватбата той се отдал на написването на книга за страховитите последствия от секса. Глава десета от нея била посветена на „грехът, извършван в усамотение". Тя съдържала 39 признака, по които можело да се познае дали детето онанира. Сред тях има такива, които днес звучат направо идиотски. Например:"обща дебилност, ранни симптоми на туберколоза, отпадналост, безсъние, плашливост, пушене, акне, епилепсия" и т.н. С две думи всички са били заподозрени.


Впочем и съвременните сексологични изследвания показват, че в определен период от живота си 95% от подрастващите момчета онанират, а за момичета процентите са 90. Част от тях продължават да се занимават с това, когато пораснат и дори станат семейни. Но днешните сексолози обясняват това масово явление по коренно различен начин в сравнение с колегите си отпреди два-три века.

Мастурбацията, според съвременните учени, е единственото безплатно, безопастно и безвредно удоволствие от сексуален характер. Но около него има натрупани през годините много предубеждения, които могат да травмират и невротизират упреквания в позорни занимания, т.е. да му докарат повече вреда, отколкото самата мастурбация. Тя не е низша и срамна форма на секс, а удоволствие от секс, който не е усложнен от въпросите и проблемите на партньорските отношения.

Мастурбацията, твърдят още специалистите в интимната сфера, е нещо като самоучител за еротичните точки по тялото, начин да се постигне самоправление на оргазма, както и да се снижи сексуалното напрежение, без да се търси партньор на всяка цена. Тя е нормална и съществена част от сексуалния опит на всеки човек, е заключителният им извод.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене