Защо се случва изневярата

Вероятността по време на една връзка един от партньорите да изневерява е между 40 и 76% , твърди Женевиев Болио - Пелетие, психолог от Университета в Монреал в Канада.

"Става въпрос за изненадващо висок процент, а данните показват, че даже и в напълно честните брачни връзки нещата не се развиват така както се е планирало. Емоционалната връзка, която имаме с други се моделира спрямо това което сме получили от родителите по време на детството", твърди Женевиев Болио - Пелетие.

Според психолози хората, които в живота избягват искреното приятелство, а също и здравите сантиментални връзки, най-вероятно са склони към често сменяне на партньора, а заедно с това и на изневери. Това предположение обаче не е научно подплатено, а е това което Болио Пелетие иска да направи чрез серия от четири изследвания.

Първото изследване е на 145 студенти от двата пола на средна възраст 23 г. Близо 68% студентите възнамерявали да изневерят на партньора, докато 41 % вече много пъти са изневерявали. Ако на страни се остави сексуалното удоволствие, резултатите показват, че изневярата е силно свързана със стила на живот и избягването на близост с другото лице. Второто изследване е на 270 възрастни хора на средна възраст 27 г. Близо 54% са се питали дали да "предприемат" изневяра, докато 39% вече са вкусили от "забранения плод". И при това изследване положението е почти идентично с предишното - хората които не са склони на близки отношения силно са склони на изневяра.

Какви са мотивите за изневярата. "Изневярата би могла да бъде един вид регулатор на емоциите при хората, които не искат да имат близки отношения с партньора си. По свой начин изневярата им помага да преодолеят фобията от близост, да ги отдалечат от партньора и така да поддържат свое лично пространство и да разполагат със свободата за изневеряване", твърди канадския учен.

След тези две изследвания има още две в които участниците просто са запитани какво ги мотивира да изневеряват. Като основен мотив най-често се посочва желанието да се дистанцират от каквато и да е привързаност или отдаденост към настоящия партньор. По време на проучването Женевиев е открила и кога има психологически момент в изневярата, тогава няма разлика дали жената изневерява или мъжът. "Противно на общоприетото мнение, мъжете не са повече склони на изневяра от жените. И едните и другите, които притежават синдрома на отхвърляне на близостта, без много мислене скачат в чуждото легло", казва в заключение Женевиев Болио - Пелетие.

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Йорданка Христова празнува 60 г. на сцената с концерт в Античния театър
Защо мъжете заспиват след оргазъм?
"Де е България?" – революционен финал от Миро и Маестрото в зала "Арена София"!
След развода с Брад Пит Анджелина Джоли е придобила 100 млн. долара
Йордан Лечков стана за първи път дядо

Напишете дума/думи за търсене