Влюбена в Деян... Донков

Влюбих се. Ама наистина. Е, не е кой знае какво, имайки предвид славата му... И все пак никога не съм си и помисляла, че някой може да направи това, което Той прави. Кой е той ли? Ами в онзи юлски ден, в който най-добрата ми приятелка (ще й бъда благодарна за това цял живот) ме измъкна от уроците, за да отидем там, където го срещнах за първи път, той беше Дон Жуан - галантен и очарователен, безскрупулен и самовлюбен, нежен и груб, и т.н. По-късно стана глуповатият Шпер с невинната усмивка, а после подлият Методи Стоев, отскоро пък се изявява и като танцьор. Освен това... Ох, мисля, че трябва да спра. Ако се опитам да опиша всичките му образи, няма да ми стигне цялото списание. Накратко: той е Деян Донков.

Честно казано, чувствам се щастливка, че първата ми среща с Деян Донков беше в театъра. Талантът на един актьор си проличава именно там, на сцената. Там, пред публиката, на живо; без текст, без почивка, без дубъл. Там, където може и понякога трябва да се импровизира; там, където актьорът губи себе си; играе и говори, стараейки се да влага чувство в думите и в действията си. И именно в театъра аз успях да се докосна до човека, до актьора и до самия Дон Жуан. Видях го - той беше пред мен - когато се смееше, когато плачеше, когато се ядосваше, когато крещеше... и когато усмихнат мигаше от внезапната силна светлина на прожекторите след края на представлението. Ако влиянието му е толкова силно, а играта - толкова добра, и в театъра, и в киното (мама всеки път прави гримаса при споменаването му, след като гледа „Изпепеляване"), съвсем не е чудно, че той е един от най-харесваните български актьори и от режисьорите, и от публиката (особено от женската й част).

Деян и майката на сина му - Анастасия Ингилизова, се запознават в „Театъра на Армията" и дълго време са заедно, преди той да се премести в Народния театър. В момента Деян е с Кристина Милева - една от най-красивите български манекенки. Въпреки че в едно интервю той признава, че „не държа на перфектното тяло, душата е по-важна", явно има доста добър вкус, що се отнася до жените. И до модата. Той е смятан за един от най-добре обличащите се мъже от тези среди. На Динката, както го наричат близките, явно му върви на красиви жени. След фотосесията с Кристина Милева следва умопомрачителният танц с Нети в Dancing Stars, когато Део навехна крака си и половинката на Дони остана без партньор на самия финал, а малко по-късно и рекламата с небезизвестната Леонор Варела.

След като Деян Донков доказа, че е един от най-добрите български актьори, той се захвана с нелеката задача да докаже, че е и невероятен танцьор. Всъщност за него едва ли е трудно да влезе и в този образ. Деян сам признава, че в него има поне още няколко човека, които не само че не му пречат, но и му помагат да влиза в разнообразните си роли. Според него добрият актьор си пада малко шизофреник. Половинката му, която пък е зодия Близнаци, казва, че вече е свикнала с настроенията му и знае как да реагира на всяко от тях, както и на разсеяността му.

Естествено, вечно критичният български зрител не остана безучастен и по този въпрос. Някои с недоумение питаха: "Кой, по дяволите, е тоя?", и "Тоя ВИП ли е?", но на тях им е простено - българското кино не е много популярно (особено сред феновете на турските сериали... и на "Забранена любов"), а на театър май-май никой не ходи... Други пък побързаха да обявят Деян за поредния надут красавец, любимец на женската аудитория, талантлив... но не много. Е, красавец е малко пресилено, а това, че е любимец на жените, се дължи само и единствено на таланта му. Да, очевидно е, че на Деян честичко му дават роли на ухажор, но това по-скоро се дължи на излъчването му на лошо момче.

Деян Донков успява да достигне мечтата на всяко малко момченце и детската игра се превръща в актьорска. Всъщност неговата игра става част от живота му (но не е ли така с всеки голям актьор?!). Той не просто изпълнява роли, той ги преживява. Той е всеки един от своите герои - и ексцентричният Дон Жуан, и ревнивият Отело, и всички останали. Деян може да бъде всякакъв - все пак е актьор. И голяма част от детайлите в постановките, а и във филмите му са измислени от него. Сам доразвива героите си и винаги е пълен с нови идеи.
Еднакво истински и лъжлив, добър и лош, красавец и звяр - Деян Донков може да бъде всичко, което си поиска. И го прави. И му харесва. И му плащат за това. Е, това ако не е щастие!

За него

  • Деян Донков е на 35, роден във Видин, в семейство на адвокат и съдебна лекарка, зодия Дева, с асцендент Близнаци (колко „учудващо").
  • Той е синеок, макар че това рядко се забелязва зад черните очила.
  • В плен е на един ужасен навик - пуши, но го прави така, че да изглежда сякаш е изкуство. Актьорска му работа.
  • Той е и баща, а обича сина си повече от всичко друго. Въобще Деян Донков е готин, искрен и много разсеян - поне така казват тези, които го познават добре.
  • Сериозно обвързан (доколкото сериозно може да се обвърже един актьор); синът му- Деян-младши, е от актрисата Анастасия Ингилизова; от дълго време има връзка с модела Кристина Милева, както вече всички знаят :)

Театър
Завършил е НАТФИЗ. Дебютира в ролята на Сольоний в "Три сестри" от А.П. Чехов в театър "София" (1998). Работил е в театър "Българска армия". Играл е още в постановките "Напразните усилия на любовта" от У. Шекспир, "Една любов на Жуан" по Достоевски и Пушкин, "Любовникът" от Х. Пинтър, "Хамлет" от У. Шекспир, "Стела"от Ф. Гьоте и мн. др. От 2003 г. е в трупата на Народния театър "Иван Вазов".Там изиграва едни от най-значимите си роли: Беляев в "Месец на село"от И. С. Тургенев, Отело в "Отело" и Кент в "Крал Лир" от У. Шекспир, Дон Жуан в "Дон Жуан" от Молиер, Иванов в "Иванов" от А.П. Чехов и др., за които получава множество награди. Участва и в драмата "Хъшове", режисирана от Андрей Слабаков.

Кино
Има над 20 филмови роли както в български, така и в чужди продукции. Първата му роля в киното е в „Огледалото на Дявола" (където е рус!). Участва още в „Опашката на Дявола" (където се появява точно два пъти), „Емигранти" (където играе симпатягата Шпер), „Изпепеляване" (може би една от най-силните му филмови роли - на комуниста Методи Стоев), „Хиндемит" и мн. др.

Награди
Първата му награда е "Аскеер" за ролята на Валмон в „Опасни връзки" (1999). Има още двe награди "Аскеер" - от 2004-a (за „Месец на село") и от 2007-a (за Дон Жуан), както и много други призове. Тази година беше номиниран, но не успя да вземе т.нар. „български Oскар" за ролята си в „Хиндемит".

И още нещо
Не харесва „чалга-стила" в обличането; не харесва самовлюбените и прекалено надути жени; предпочита брюнетки; влюбил се е в една жена само от нейни снимки; не разбира нищо от футбол; един от любимите му актьори е Шон Пен. И, разбира се, участва във VIP Dance заедно с Криси.

автор: Габриела Вълчева

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
5 минути смях повдигат имунитета
Кога една връзка е безнадежден случай?
Тайните оръжия на доброто първо впечатление
Костов и неговите пристрастия извън страстта му към “24 часа”

Напишете дума/думи за търсене