Най-добрият ми приятел ме изнасили

На читателските въпроси в сп. "Хай клуб" отговори Анна Жукивская, психолог

Най-добрият ми приятел ме изнасили

Здрасти, Анна! Пиша ти относно един проблем, който се случи наскоро. Та, един ден както се разхождахме с най-добрия ми приятел в парка, той ми каза да отидем в една горичка, щял да ми даде някакъв подарък. Аз го послушах и му се доверих. След като отидохме на усамотеното място, той ми се нахвърли и започна да ме целува. Аз го отблъснах и хукнах да бягам, но той ме настигна, свали ме на земята и ме изнасили. Това никога не му го простих, въпреки че той ме е молил за прошка. Аз съм на 15, а той на 18! Не съм казвала на родителите си за това, остана си само между нас. Моля те, посъветвай ме какво да правя, защото се чувствам много унизена и това пречи на живота ми!!! Анонимка

Анонимке, трябва да споделиш с родителите си. Това е прекалено голяма и тежка тайна, която изобщо не трябва да носиш на плещите си. Това ли се казва най-добър приятел? Не знаех! Човек, който насилва другия трябва да си изтърпи последствията. Ако сега замълчиш ще му дадеш погрешно послание: "Прави с мен каквото си искаш, аз обещавам, че няма да кажа и дума!" А трябва да е точно обратното! Да заявиш себе си не като жертва, а като момиче, което има права и си ги търси. Момиче, което не може да прости такава постъпка, само защото е направена от уж добри намерения или случайно. Послушай ме и поговори с родителите си! Те са за това - да те подкрепят! Второ - трябва да съобщиш в полицията, да напишеш жалба и да разкажеш какво се е случило! Знам, притеснява те дали ще ти повярват! Или на кого ще повярват - на теб или на него! Но в днешно време изнасилването не се възприема като нещо, което "момичето си е търсило". Всеки такъв акт се наказва от закона! Трето - отиди на гинеколог с майка ти (ако се притесняваш сама да отидеш). Не се знае дали нямаш бактерии, инфекция! Задължително е да се прегледаш, защото не се знае дали нямаш разкъсвания! Бъди активна в търсенето на справедливост спрямо себе си и живота ти! И ще се почувстваш по-добре! Моля те, пиши ми отново, за да ми кажеш как се развиват нещата, защото все пак това е травмиращо събитие!

Следи ме

Мила Ани, от няколко седмици някакъв странен тип ме следи, като излизам някъде. Не искам да казвам на родителите си, защото ще ми забранят да излизам. Честно казано, той е облечен доста странно, има качулка, която никога не сваля, явно крие лицето си! Посъветвай ме какво да направя, за да не ме следи този човек повече !
от Kраса, на 14 години

Краса, съветвам те колкото може по-скоро да споделиш с родителите си, а след това веднага на полицията! Дори и ако трябва да излизаш навсякъде с придружител за известно време, заслужава си, повярвай! Не се знае какви са подбудите на този тип! Полицията знае как да върши работата си в такива моменти. Важно е ти да усетиш защита и сигурност, за да можеш да продължиш с ежедневните си дейности, без да трябва да се оглеждаш непрестанно!

Как да отслабна

Здравей, Ани! За пръв път ти пиша. Аз съм едно момче на 14 години и съм едър. Срам ме е да ходя с приятели на плаж, защото тялото ми е отпуснато и мисля, че ще ми се присмиват, макар че не съм закръглен. Та върпоса накратко е "Как да отслабна?" Знам, че в момента съм в пубертета и сега раста, но си мисля, че ще си остана едър. Аз всеки ден карам колело, правя упражнения и доста често се качвам по планини, но няма голям ефект. Моля ти се, кажи някакви начини, за да отслабна, защото ме е срам много. Иван

Скъпи Иван, може би похапваш повечко неща, които не са полезни? Наблегни на плодове, зеленчуци, протеини - избягвай пържено, чипс, прекалено много тестени изделия (банички и т.н.). Продължавай да спортуваш - мисля, че това, което правиш е чудесно! И най-вече - прав си, че все още се оформяш като фигура. Ще се удължиш,
източиш и нещата ще се регулират! Относно плажа - не се притеснявай да показваш тялото си, то си е твое - здрав си, прав си - недей да се срамуваш от себе си. Важното е, че работиш върху това, което искаш да постигнеш!

 

Развод и раздяла

Здравей, Ани!!! Никога не съм харесвала ЕМОТАТА,но ето че ставам емо. Имам много проблеми с нашите, защото те сега се развеждат и ми е малко трудно. Ходих с едно момче година и половина и сега наскоро ми се наложи да замина за 20 дена, когато се върнах той беше с друга. Каза ми, че вече не ме обича и че ме е забравил. От това много ме заболя, защото аз държах много на него. Помогни ми, моля те!!! dEsInKa

Като че ли народната поговорка "Едно зло не идва само" наистина е вярно! И на мен ми се е случвало да ми се струпат няколко неприятни неща! И те разбирам как се чувстваш! Но не мисля, че си станала ЕМО. Просто страдаш за житейската ситуация в момента, което е напълно в реда на нещата! Важно е да знаеш, че родителите ти ще продължат да те обичат, въпреки че между тях връзката се е разпаднала! Не е изключено всеки от тях да намери сродна душа, да създаде семейство, от което ти си част! Да имаш братя и сестри, с които да споделяте бъдещето си! Относно бившото ти гадже - не е постъпил никак мъжки и както е редно! Да те зареже, докато те няма е постъпка, която показва слаб характер, липса на каквато и да е мисъл и смелост! Честно да ти кажа, не бих ти препоръчала такъв човек! На него не би могло да се разчита! Така че - мисля, че ти е направил услуга! Гледай да виждаш позитивното в ситуациите, които ти се случват! Чувството за хумор е спасило не един и двама души!

Учител - педофил?

Аз съм момиче на 15 години и миналата година влязох в гимназия! Нови приятели, учители, гаджета и т.н. Аз свикнах бързо с всичко и всички. Но, имаме доста възрастен учител, който се заглежда по момичетата. Винаги, когато го погледна той ме гледа, постоянно ми се усмихва и ми намигва. Страх ме е какво би могъл да ми направи и дали не е някой педофил. Винаги гледам да съм с приятелки. Дай ми някакъв съвет! Ot: Strahlivka

Преди да започне учебната година те съветвам да направиш няколко неща. Първо - да споделиш с родителите си; Второ - след като те вече знаят, да отидете в училище и да поискате среща с директора и с училищния психолог (ако имате такъв), на която ти, подкрепяна от родителите си, да споделиш притесненията си и поведението, което забелязваш у този учител и което мислиш за неуместно! Поискай анонимност, когато те решат да вземат мерки - да поговорят с него, да го накажат по някакъв начин. Ти правилно си направила - бъди с приятелките си, не оставай сама! Но най-важното в такива ситуации е да уведомиш правилните хора - не трябва да си сама! Потенциално опасните хора (в тази графа със сигурност влизат педофили) трябва да стоят далеч от децата! Ако искаш ми пиши отново! Аз също бих могла да предприема действия!

Тормозят ме всеки ден

Здравей, Ани! Една събота, когато с моите приятелки бяхме на басейн, аз реших да се спусна по водната пързалка и случайно една група момичета започнаха да ме ,опипват' - (повръща ми се, когато се сетя)! Първо се обърнах и ги погледнах учудено, те се засмяха и веднага щом обърнах гръб продължиха! Аз се обърнах още веднъж и най-учтиво ги помолих да престанат, тъй като не ми беше приятно! По-голямото момиче ми каза: "Не ти ли е приятно, мило?" Вечерта, когато се връщах от магазина за по-пряко минах през една уличка...И там ме чакаха момичетата...Започнаха да ме блъскат и да се опитват да ме съблекат по някакъв начин, но за мой късмет по уличката мина един човек, който ги накара да ме оставят намира! И така вечер след вечер, ден след ден те нанасят психически и физически рани върху мен!!! Не мога да кажа на родителите си тъй като момичетата ме заплашиха, че ще изопачат станалото! Моля те помогни ми, защото вече ме е страх да излизам от къщи дори и във входа!!!

Мило момиче, правилно си определила тяхното поведение - физически и психически тормоз! Но отново (както и в миналото писмо) не трябва да мълчиш и да търпиш! Имам чувството, че забравяте понякога, че имате родители и каква е тяхната роля във вашия живот! Потърси тяхната помощ! Мислиш ли, че те ще повярват на някакви си пикли, които си мислят, че могат да манипулират и да създават правила, а не на своето дете? Можеш да подадеш жалба и в полицията за оказания върху теб тормоз ежедневно! Интересно ми е как ще реагират родителите на тези момичета, когато разберат с какво си запълват времето! Важно е да покажеш, че имаш социална подкрепа! Че не си сама и зад теб има хора, които ще ти помогнат! Това ще ги накара да се откажат! Те взимат на прицел деца, които им се струват уязвими и лесни за манипулиране! Така че - покажи им, че са сгрешили в преценката си за теб!

Огледалце, огледалце

Здравей, Ани! Имам един проблем с най-добрата ми фр! Тя е по-хубава от мен и всички й обръщат повече внимание! Това мн ме дразни! Ренувам ли? Анонимка

Мила Анонимке, препрочети някои от най-популярните приказки, в които става дума за завист! Това чувство може да те изяде отвътре и никога не е печелившо в живота! Постарай се да видиш собствените си качества, вместо да се оглеждаш в приятелката ти!

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Анатомия на женския оргазъм
Фабинг - новата дигитална зависимост
Хвърлиха предмет по Ники Минаж по време на концерт (Видео)
Чао на бръчките около очите

Напишете дума/думи за търсене