Любовни терзания

Не искам да се обвързвам

Досега съм имала общо един месец връзка и този един месец си го поделят четирима човека, което прави най-дългата ми връзка около седмица. Едва изкарана седмица, честно. И четирите си връзки аз ги приключих и когато преди два дни скъсах с последната ми тръпка, осъзнах, че просто не МОГА и не ИСКАМ да се обвързвам. Самата идея да съм близка с друг човек не ми допада, не мога. Защо така? Много поздрави и слънчев ден! Ирен, 17

Скъпа Ирен, хубаво да се върнеш към детството си и да помислиш каква е била връзката ти с майка ти (или други хора, които са те отглеждали), какво е било нейното отношение към теб в по-ранните ти години. Например, била ли е постоянна - т.е. да не сменя рязко настроения, да е ту топла, след това студена към теб без причина. Изградила ли си доверие към нея? Изпитвала ли си загуба в детството? Много често тези изживявания са в основата на трудности във формирането на интимни отношения в тийн-възраст, да се довериш на някого, да отвориш сърцето си пред някой, въпреки заплахата, че можеш да бъдеш наранена. Помисли върху нещата, които ти написах и ако искаш ми пиши пак!

Месото ме отвращава

Здравей, мила моя Ани! Допреди един месец си ядях месо абсолютно спокойно, а сега започнах да приемам месото като мъртва животинска плът! Сега ми е направо ГАДНО майка ми да сготви пиле с ориз, пържола т.н.! Онзи ден ми дадохда да ям 'соеви' хапки. Хапнах една и още докато беше в устата ми ми казаха, че това е (знаех си!! пък и усетих) пилешко. Направо щях да повърна, изплюх проклетото нещо!
Ани, наред ли съм? Анонимка, 16

Все повече тийнейджъри се ориентират към вегетариантсвото! Здравословният вегетариантски режим включва плодове, зеленчуци, много зелени храни - зелен фасул, спанак, коприва и др., пълнозърнести продукти, ядки, изобилие на млечни продукти. Хранителните нужди на тялото са чувствително по-големи във възрастта 13-19, тъй като организмът се развива много бързо! Най-много се нуждаеш от протеин, калций, желязо и витамин B12. Хубаво ще е отново да си зададеш въпроса защо не искаш да ядеш месо. Често вегетариантсвото служи за маскиране на желание за отслабване. Тийнейджърите-вегетарианци са по-склонни към диети, взимат по-екстремни мерки за контрол на теглото.

Искам да се разведат

Мила Ани, аз искам родителите ми да се разведат, защото така не сме щастливи. Те винаги се карат! Затова майка ми е нещастна, аз също. Не знам как да говоря с майка ми за тази тема. Моля те, дай ми съвет! За баща ми не ми пука, защото го мразяяяяяя. Отчаяната

Мила Отчаяна, поела си ролята на възрастния в семейството. От писмото ти личи, че майка ти явно не е готова за такава стъпка. Разводът е решаваща стъпка, която е съпътствана от много промени - финансови, социални, емоционални! Може би я спира страхът, че детето й няма да има сигурност, ако се разведете? Опитай се да разбереш защо не предприема нищо, поговори с нея от тази гледна точка. Важно е да знаеш какви съображения има и се опитай да не звучиш обвиняващо. Ще имате ли покрив над главите, ако се разведе майка ти? Сигурна съм, че има доста такива въпроси, които трябва да намерят своя отговор. А можете заедно да работите върху това. Много смело е да казваш, че мразиш баща си и не ти пука за него. Но точно тези силни думи подсказват обратното. В теб има много болка, много тежест ти лежи на раменете. Може би като начало ще е хубаво временно да се изнесете, например при баба ти и дядо ти? За да може майка ти да обмисли бъдещите си действия на спокойствие!

Искам да запазя детето в себе си

Скъпа Ани, напоследък започнах да се замислям какво ще стане като порасна! В момента съм само на 12 години, а преди няколко дни се замислих, че след като порасна ще имам много повече отговорности и по-малко време за обикновените неща, които радват хората! Искам винаги да бъда дете в душата си и да запазя най-хубавите спомени от деството си, а се боя, че след като порасна всичко това ще остане във времето и ще мисля само за отговорностите и работата си.

Мило дете, ти си предприела най-важната стъпка към това да запазиш вечно детското в себе си - осъзнаваш, че трябва да го подхранваш през годините, които предстоят. Нищо не ти пречи, когато пораснеш да се връщаш към любимите си детски книги и филми! Аз например обичам да се люлея на люлки и го правя и сега! Детската част от същността ни е спонтанността, искреността, неподправеността! Тези неща се опитай да спасиш от секирата на житейския опит и така детето в теб ще бъде щастливо!

Доведеният ми баща ме опипа

Скъпа, Ани. Много мислих преди да се реша да ти пиша. Аз съм момиче на 15 години. Родителите ми се разведоха, когато бях на 10. Сега живея в Пловдив с майка си и новия й съпруг. Те са заедно от две години. Преди около месец започнах да усещам специално отношение от негова страна. Прегръща ме, но не както някой баща прегръща дъшеря си. И веднъж ме опипа, не знаех как да реагирам! Страх ме е да кажа на мама, защото мисля, че няма да ми повярва. Моля те, кажи ми как да постъпя. С обич, Анонимка

Здравей Анонимке! Незабавно поговори с майка си! Тя ти е майка и ще те разбере. От теб лъха притеснение и страх, смяташ ли, че майка ти няма да усети това в детето си? Естествено, доведеният ти баща сигурно ще отрече всичко, но поне тази ситуация ще го отрезви и ще наложи граници, които той се е опитал да прекрачи! Ще има обратна връзка, че връзката между теб и майка ти е силна и ти имаш нейната подкрепа! Това е от голямо значение!

Да кажа ли?
Скъпа Ани, един приятел на братовчед ми се опита да ме изнасили! Съблече ме насила и почна да ме натиска и целува. Братовчед ми ме спаси! Да кажа ли на родителите ми?

Случилото се те е притеснило и стресирало. Ако се чувстваш близка с майка си те съветвам да го споделиш (може би само пред нея). Имаш нужда от майчина прегръдка и усещане, че всичко е ОК. Имаш нужда може би и от разговор с нея за отношенията между мъжете и жените. Не си го спестявай!

Да му спестя ли, че не съм девствена?
Харесвам едно момче на 17. Днес той ми каза, че и той ме харесва, но не иска само целувки и глупости. Иска нещо повече. Всъщно аз съм правила секс с предния ми приятел, който беше на 16. Да му кажа ли, че вече съм правила секс? К.Й, 13

Доколкото разбирам вие дори не сте гаджета! Просто се харесвате и той вече има изисквания към теб! Съветвам те да не прибързваш и да не правиш нищо с него. На 13 години си, а нещата не опират единствено до секс. Имала ли си истинска връзка, в която се градят отношения между двама души? Това е истинската задача на тийновете - да намерят любовта, да изградят доверие с любимия, а чак след това да предприемат и тази естествена стъпка - секс. Помисли над това!

Те развалят всичко
Скъпа Ани, от три месеца ходя с едно момче, което страшно много обичам и той ме обича. Проблемът е, че бившата му и негови приятели се опитват по всякакъв начин да ни разделят! Всичко между нас е супер, но те развалят отношенията ни! Как да сме заедно и да не се караме с тях? Анонимка, 18

За съжаление на този етап такъв вариант няма! Съветвам ви, ако ще правите компромис с нещо, това да не е връзката ви!


В НОВО УЧИЛИЩЕ - КАК ДА ЗАВЪРЖЕМ ПРИЯТЕЛСТВА?

Привет Ани, аз съм момче на 14 и тази година ми беше много важна. Кандидатствах и ме приеха в елитна гимназия. Притеснен съм как ще се справя с новите ученици, приятели и всичко останало. Искам да им вдъхна доверие и да имам приятели. ОТ: Калин

Много ученици започнаха новата година с нови учители, и други, като Калин, посещават съвсем нови училища! А това може наистина да ви поизнерви, защото ще трябва да се сприятелявате наново! Как да го направите по най-добрия начин?

  • Бъдете приятелски настроени и се усмихвайте на съучениците, с които се разминавате по коридорите и изобщо на всеки, който видите в новото училище!
  • Поемете дълбоко въздух! Не се притеснявайте толкова, все пак отивате в ново училище, а не в интернат! Ще срещнете хора, които харесвате!
  • Бъдете себе си! Никога не се преструвайте, бъдете искрени и не са нагаждайте, само за да угодите на някого!
  • ХИГИЕНА! Нищо не прави по-лошо впечатление от лош дъх, мръсни дрехи, гурели по очите, мръсни нокти! Неприятните миризми също не са за предпочитане!
  • Бъдете предразполагащи! Усмивката отваря много врати! Когато вървите по коридорите не забивайте поглед в обувките си! Изглеждайте уверени, с изправена походка, не се крийте от погледите на другите, а ги посрещайте с усмивка!
  • Предприемайте първата крачка. Навсякъде и винаги можете да намерите някой, който има вашите интереси! Трябва само да го заговорите, да се представите! Никога не знаете къде ще намерите добър приятел!
  • Направете нещо хубаво за някого. Правете комплименти, отбелязвайте значителни неща за някого!
  • Посещавайте извънкласни занимания. Там ще намерите хора с вашите интереси, а също и хора със съвсем различни хобита от вашите, което ще обогати личния ви опит!
  • Намерете други ученици, които са нови в училището. Добрата новина е, че ако започвате нова учебна година след 7ми клас сигурно всички ще са нови! Говорете си за старите училища, кой от къде е и какво го е накарало да избере тази гимназия!
  • Недейте да се забивате в последния чин, където никой няма да ви вижда! Седнете някъде около средата.
  • Разберете кои са хората, които може би е хубаво да избягвате (винаги има няколко такива на випуск - онези, които обичат да тормозят съучениците си). Недейте да сте предизвикателни към тях, нито шък ги игнорирайте напълно!
  • И последно, започнете да излизате заедно в междузасията с онези, с които вече сте се запознали. Това е важна стъпка към създаването на едно ново приятелство.

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Какъв е бил сексът преди 200 години?
3 типа жени, които мъжете никога не изоставят
Рапърът Нели и Ашанти са в очакване на първото си дете (Видео)
Най-неустоимите тв доктори
Тарантино се отказа да снима филма The Movie Critic - последен за кариерата му

Напишете дума/думи за търсене