Избери куче според възрастта на собственика му

Животните правят децата по-добри, по търпеливи и дружелюбни.

Изборът на домашен любимец е пребогат, но не всяко животинче е подходящо за малки деца или за по-възрастни хора. Какво куче да вземем в зависимост от възрастта на бъдещия му собственик?

Животните правят децата толерантни

Според изследване - какво най-често искат децата между седем и 14 години, на първо място посочват, че искат да имат домашно животно. На второ идва желанието им да спортуват. Животното, което най-често посочват, че предпочитат, е кучето. Изборът им пада върху него, тъй като е добър приятел, привързва се към стопанина си и с него може да се играе навън. Една четвърт от хлапетата, които вече имат такъв любимец, му отделят между два и четири часа на ден, а това е занимателно и възпитателно.

Животните от своя страна правят децата по-добри, по търпеливи и дружелюбни.
Няма спор, че любимецът е добър компаньон за единственото дете в семейството. Ако хлапето е свенливо, по-лесно ще преодолее това чувство, докато разговаря и играе със своето куче. Ще се научи да носи отговорност за друго същество, неусетно ще стане по-самостоятелно и ще придобие самочувствие. Благодарение на любимеца, детето по-лесно ще се приспособи към околните.

Според психолози, по-буйните деца стават по-сдържани, започват да се съобразяват с косматите си приятели, което им помага и в живота. Те осъзнават колко е важно да проявят търпение именно с помощта на своя любимец.

Кучето и котката могат да помогнат на дете - инвалид да преодолее душевна болка, улесняват контакта му с другите деца. Грижата за четириногото кара детето да се чувства по-пълноценно и по-активно.

На десет години хлапетата могат да се грижат за животно

Ако искате детето ви да се грижи за домашен любимец, вземете му животинче, когато навърши десет години. Психолозите смятат, че на тази възраст децата вече могат да полагат грижи за домашен любимец. Кучетата могат да дарят и тригодишно дете с нежност, но трябва да му се обясни, че животното изпитва болка и че не е играчка. Обикновено четириногите сами показват докъде може да се стигне в игрите с тях. Добре е да запознаете хлапето с някои правила на поведение, за да не бъде ухапано или наранено. Важно е да помни, че кучето не бива да бъде безпокоено, докато се храни или спи, защото може да стане раздразнително. Палетата не обичат да ги издебват отзад, да ги удрят или да им теглят опашката. Те се плашат, ако някой бяга бързо покрай тях. Децата не бива да галят чуждо куче или коте, ако не са попитали преди това собственика му.

Първото запознанство винаги е свързано с подушване, така че хлапето трябва да изчака търпеливо, докато този ритуал приключи. Научете детето си винаги да мие ръцете след игра с кучето или котето, да не позволява на любимеца си да му яде от чинията и да не лапа части от тялото на животното. Никога не плашете детето, че ако не слуша, ще му отнемете домашния любимец.

Когато избирате куче за детето си, трябва да имате предвид, че ви е необходимо жизнерадостно животно, което да е добронамерено и издръжливо. Не избирайте нервно или флегматично мъниче. Сред идеалните кучета за деца са бигъл, голдън ритривър, пудел, боксер, бобтейл, коли, шелти, нюфаундленд, швейцарско пастирско куче, кокершпаньол, далматинец, ховауорт, шнауцер, уелско корги, тибетски териер, фокстериер, ерделтериер, дакел.

Пудел или дакел за възрастни

Напредването на възрастта носи на хората самота. На помощ идва домашният любимец, който прави живота на бабата или дядото по-пълноценен. Той ще изисква разходка и така неусетно ще кара своя собственик да се движи повече и да има социален живот, защото срещите в парка с други животни и хора ще са неизбежни. Освен това разходките на чист въздух ще са полезни и за кучето и за човека. Особено обичани компаньони от възрастните са пудел, мопс, дакел, уелско корги, пинчер или пекинез, шпиц, френски булдог, минишнауцер, лхаса апсо, но също и дребни мелези. Може да подарите на вашия възрастен приятел или роднина както младо, така и по-възрастно животно с хигиенни навици.

Имайте предвид, че някои породи се нуждаят от повече движение като боксер, ерделтериер, далматинец или шнауцер. Хора с добър тонус могат да си вземат от тези породи или дори силно куче като кувас или ховауорт. За ежедневни леки разходки добър другар е бигълът, шпаньолът, коргито или басетът. Компаньон за разговори е пуделът, булито, кокершпаньолът, както и всички кучета от смесени породи.
Имайте предвид, че бъдещото отношение на кучето към своите малки или големи стопани зависи до голяма степен от неговото възпитание.

Автор: Румяна Смилкова

Когато избирате куче за детето си, трябва да имате предвид, че ви е необходимо жизнерадостно животно, което да е добронамерено и издръжливо.
Когато избирате куче за детето си, трябва да имате предвид, че ви е необходимо жизнерадостно животно, което да е добронамерено и издръжливо.
Напредването на възрастта носи на хората самота. На помощ идва домашният любимец.
Напредването на възрастта носи на хората самота. На помощ идва домашният любимец.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене