Кане корсо пази по-добре от СОТ

Въпреки едрото си телосложение и поведение, което буди уважение, кане корсо е като коте в игрите с деца.

Ако искате да имате домашен любимец, който и да ви пази от крадци, вземете си куче кане корсо. Представителите на тази италианска порода са едни от най-добрите пазачи. С такова куче у дома ще сте сигурни, че нежелани хора няма да припарят до вас.

Очаква се бум на тези кучета

Кане корсо става все по-известна порода. Специалистите единодушно предсказват истински бум на тези кучета, считайки ги за най-перспективни и модни в близко време.
Здравото и енергично животно с мускулесто тяло помагало години наред на италианците и затова те съхранили и развивали породата до наши дни. Сега кано корсо е смятано за скъпо и елитно куче. В Италия, САЩ, Канада и Австрия се използва за охрана на офиси, елитни барове, ресторанти, скъпи магазини за бижута, частни домове. То охранява дори и затвори.

Фаворит и на италианската мафия

В миналото кучето, потомък на римските молоси, е пазело имуществото, семейството и добитъка на италианците. Поради неговата пъргавина и отзивчивост, те го предпочитали като пастирско куче. То било главно действащо лице и при кралския лов и охраната на замъци. Влизало в единоборство с вълци и мечки, ориентирало се е в тъмното, което позволявало да се ловува нощем без факли. Облечено в железни доспехи, то дори участвало във военни походи през Ренесанса. Качествата му били оценени дори и от сицилианската мафия.

Нежеланите гости остават отвън

Кане корсо е неприятна изненада за крадците. Обемните му, дебели и извити челюсти, и здрави зъби могат бързо да вкаменят и най-безстрашните посегатели на домашното имущество. Въздействието е още по-голямо, когато погледне врага с втренчени очи, сякаш предупреждава: "Само да си направил и едно движение!".

Ако не ви се наложи да го видите в подобна ситуация, то ще ви се стори направо симпатично, спокойно и уравновесено. То е изключително лоялно към стопаните си и недоверчиво към непознати. Ако в дома ви влезе приятел, то мигновено ще улови емоцията ви и ще е дружелюбно с госта. Усети ли обаче, че дошлият ви е неприятен, става подозрително и дори може да стане агресивно. Когато ви дойдат гости, не е необходимо да го връзвате на верига. Без сериозна причина или команда от стопанина, то няма да нападне никого. Ще залае само ако попадне в нетипична за него ситуация. По принцип е тихо куче.

Важно е да отделяте повече време за дълги разходки с вашия любимец. Ще е доволен, ако го заведете някъде, където ще може да плува и да тича на воля. Движението е важно за него.

Възпитайте го от малко

За да не ви създава главоболия, особено при наличие на други хора, трябва да го възпитате добре от малко. Социализацията му може да започне още щом навърши осем седмици. Добре е от рано да се научи да изпълнява основните команди - седни, стани, ела, на място и да се държи спокойно пред хора, деца и други домашни любимци. Ако не сте твърди по време на възпитанието му, има опасност да се опита да доминира в дома ви. Мъжките представители са със силен характер и ще се опитат да застанат начело на "глутницата". Научете го от малко да не гризе вещите ви и да не налага характера си. То трябва да знае кой член на семейството е "водачът на глутницата" и да има респект от него.

Привързва се към децата

Въпреки едрото си телосложение и поведение, което буди уважение, кане корсо е като коте в игрите с деца. Кучето се привързва към най-малките и не им се сърди, дори ако му дърпат ушите или го щипят. Сякаш усеща, че си има работа с малко и безащитно създание, което не знае точно какво прави и няма лоша умисъл.
Ако имате малки деца и искате да вземете у дома кане корсо, кученцето трябва да е съвсем малко. Така от рано ще свикне да не се плаши и реагира на звънките гласчета и лудории на вашите хлапета. Те ще израснат заедно и ще останат приятели цял живот. Това, че хлапетата ще му дават лакомства и ще го галят и глезят, ще направи кане корсо по-дружелюбно и общително към другите хора и животни.

Важно е да обясните на децата си какво не бива да правят с кучето. Винаги им напомняйте, че не е плюшена играчка. И ако въпреки всичко детето е виновно, не го наказвайте в присъствието на кучето. Кане корсо се отнася добре и с приятелите на малкия си стопанин. Но ако към тях се приближи непознат възрастен, може да го спре и да не му позволи да се приближи.

Не го изолирайте от семейството

Няма никакво значение къде точно ще го отглеждате, стига да му обръщате нужното внимание и да го разхождате. Ако го вържете на двора и го изолирате от компанията си, ще изтълкува поведението ви като жестокост и това ще доведе до промени в характера му. Така че в никакъв случай не го изолирайте от семейството. А и как може да постъпите така с красавец, като него. По отношение на цвета на козината му - може да избирате. Кане корсо се среща в мастиленочерно, оловносиво, тъмно или светлосиво, светло и тъмнобежово, еленовочервено. Има и представители с тигрови шарки в бежово или сиво.

Автор: Румяна Смилкова

 

За да не ви създава главоболия, особено при наличие на други хора, трябва да го възпитате добре от малко.
За да не ви създава главоболия, особено при наличие на други хора, трябва да го възпитате добре от малко.
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене