Паун кръстосва двора

Паунът може да е албинос, син, червен или обагрен в най-невероятни цветове.

Атрактивно хоби сред любителите на животни е да отглеждат пауни, фазани и декоративни кокошки. Как да се сдобием с такива пернати и как да се грижим за тях.

Албинос или черен красавец

Паунът може да е албинос, син, червен или обагрен в най-невероятни цветове, казва Светлин Лютов от село Соволяно, област Кюстендил, който се занимава с развъждане на екзотични пернти от 15 години. Любимият му паун е черен с пищна зелена опашка. Екземплярите от този вид струват около 1000 - 1200 лв., ако са на четири години, а по-младите се намират и на по-ниска цена. Добре е да имате поне две птици, за да си правят компания и да не се чувстват самотни. Имайте предвид, че през пролетта красивите мъжки се разгонват и издават кресливи звуци, за да привлекат женските. Ако мъжките са повече се стига и до битки между тях.

Пернатите се отглеждат във волиера (голяма клетка), за да не избягат. За два пауна тя трябва да е с размери 5 на 5 метра. Ако е по-голяма - още по-добре. Така те ще имат възможност да се разхождат на воля. Може да ги пускате на разходка и в двора. За да не летят, някои собственици ампутират едното крило на птицата, но Светльо е измислил друго. Тъй като не иска да осакатява своите любимци, им завързва едно от крилата за около месец-два, докато са малки и те свикват да не летят. В противен случай може да видите как красивият ви любимец прелита през високата ограда, за да опознае света. Паунът може да се издигне на 500 м височина. През зимата птицата трябва да се отглежда в топло помещение.

Фазани и декоративни кокошки съжителстват добре помежду си.

На едно място могат да се отглеждат, както пауни, така и фазани или декоративни кокошки. Тези видове съжителстват добре помежду си. Харесвате ли фазани, може да изберете между сребърни, диамантени, златни, непалски. Струват от 200 до 1000 лв. в зависимост от вида. Пауновият фазан е най-скъп - 1200 лв. Нарича се така, защото прилича на паун, има голяма опашка, но тялото му е с по-малки размери. Най-търсен е златният. В естествени условия той живее в планинските, гористи региони на Китай, но декоративни популации се срещат в редица други страни. Освен че е невероятно красив, златният фазан е предпочитан и защото се нуждае от по-малко грижи и по-малки волиери. Той е устойчив на неблагоприятни климатични условия. Предимство на вида е, че женските се проявяват като добри майки и се използват за мътене на други видове фазани. А носачките снасят около 15 яйца.

Джинките изяждат само по 20-30 грама на ден.

Слабост на Светлин Лютов са декоративните кокошки зибрайт, известни като японски джинки. "Кокошките, които много харесвам, са с размер на гълъб и са украсени в бяло и черно (сребърен зибрайт). Като нарисувани са. Хората ги вземат като си отидат на вилата, да пуснат две-три двойки на двора и да им е красиво", обяснява Светлин. Той предлага и кокошчици, обагрени в червено и черно. Други търсени пернати са от вида японско шабо (40-50 лв.) - с много къси крака, ниско разположени крила и вирната ветриловидна опашка. Въпреки малките си размери, те са наперени и радват окото. Има още един интересен вид, който напето може да стъпва по двора ви - декоративната кокошка феникс. Тя е с малко тяло и дълга, пищна опашка като на пауна. Среща се в седем-осем цвята, между които бяло, черно, жълто, червено. Струва 50-60 лв. Джинките са предпочитани, защото изхранването им не е скъпо. Хранят се с комбиниран фураж от 7-8 вида зърно, в който има царевица, просо, жито, ечемик, овес, а зимата със слънчоглед. Храната им се дава два пъти на ден, ако са повече и я изкълват - три пъти. Порционът им за деня е само 20-30 г. Същата храна се дава и на пауните и фазаните, само че в по-голямо количество. Не забравяйте, че всички пернати трябва да имат вода за пиене и тя се сменя всеки ден.

Предимство на фазаните и декоративните кокошки е, че не са капризни по отношение на температурата, при която живеят. През зимата се чувстват добре и навън за разлика от пауните.

Всички екзотични птици се развъждат у нас, но се внасят и от Чехия, Унгария, Германия.

 

Автор: Румяна Смилкова

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Подкаст: Нели Хаджийска: Благодарна съм на "старата" Нели, без нея нямаше да стигна до тук
Кои мъже имат успех сред жените според Камасутра
Защо не бива да държим крема в банята
Без такива "комплименти" на мъжа
Защо жените искат непознати любовници

Напишете дума/думи за търсене