Клепоухият шотландец Уилям казва "мама"

Шотландките имат спокоен, добродушен вид. Приспособяват се бързо и към деца, и към кучета.

Виждали ли сте котка, на която ушите са клепнали напред? У нас породата шотландска клепоуха котка се среща рядко, но вече има развъдници, от които може да се сдобиете с пухкава и спокойна представителка на тази модерна в Европа порода.

Сприятеляват се лесно с хора и домашни любимци

Едрата кръгла глава и клепнали уши придават миловиден израз на писаната. От тези нейни особености главата й сякаш става още по-топчеста и заприличва на малко мече. Това, че ушите не са изправени, не означава, че има проблеми със слуха. Бъдете сигурни, че всичко й е наред. В тази порода се срещат и представители с прави уши, но по-интересното е откъде идва другият, по-нетипичен вид? Смята се, че котки с почти незабележими уши е имало преди години в Шотландия. Вследствие на естествена мутация те си живели в добро здраве в селата в началото на 60-те години на миналия век. През 1961 Уилям Рос вижда за първи път котка от тази порода във ферма в Тийсайд (Шотландия), купува едно бяло мъниче и става родоначалник на новата порода. Официално тя е призната през 1978.

В наши дни шотландската клепоуха котка е със среден размер на тялото, закръглена, с къс врат и гъста козина. Тя има големи кръгли, широко отворени очи с равномерен цвят, меки лапи и къс, леко приплеснат нос в профил. Устойчива е на вируси и рядко боледува. Сред предимствата й е и, че е по-общителна и гальовна от другите породи.
"Шотландките имат спокоен, добродушен вид. Приспособяват се бързо и към деца, и към кучета. Не се страхуват и добре живеят с други животни", казва Наталия Ингор, която има развъдник за елитни котки "Престиж клуб" във Варна. Тя обяснява, че представителите на тази порода се чувстват добре навсякъде в дома. Предимство на породата е, че животинките не са злопаметни, за разлика от някои сиамки и други породисти котки. Ако обичате домашните любимци и искате тихо животно, шотландката е точно за вас. Не мяука напразно и не капризничи, не напада непознати, позволява да я галят и е голяма мързелана. Характерът й се доближава до този на британската късокосместа котка.

Уилям Лъки говори с чайките

Баща на поколения клепоухи шотландчета и носител на златен медал от различни международни киноложки изложби е Уилям Лъки от "Престиж клуб". Наталия разказва за него, че когато мяука гальовно, той сякаш казва "мама". Едно от любимите му занимания е да си говори с чайките. Когато близо до него прелети такава птица, той започва да й приглася, сякаш й говори нещо. Друго негово удоволствие е да лежи върху компютъра. Като типичен представител на котешкия род се чувства добре върху електроуреди, които излъчват положителни йони. Уилям поляга и върху болни места по тялото на своите собственици и така лекува. Помагал е при сърцебиене и безпокойство. "Достатъчно е да го галиш известно време, за да се почувстваш по-спокоен", казва Наталия Ингор с любов. От липса на любов не може да се оплаче и самият Уилям. Той има три официални партньорки - синя британка, синя шотландка и черна шотландка. Наскоро са му представили и още една по-млада съпруга. Понякога кръстоската с британската късокосместа котка е необходима, тъй като комбинацията им от гени снижава вероятността за скелетни дефекти у поколението.

Златният медалист Уилям се справя много добре като баща, защото всичките му поколения досега са от по шест бебета, което се случва рядко. В едно котило обикновено са четири малки. Когато се родят, котетата от тази порода са с нормални, прави уши. Едва след около 3-4 седмици те клепват. Тогава се разбира дали ще е с прави или с клепнали уши.

Дъщерята на Наталия - Алина казва, че от последното поколение на Уилям се е родило шоколадово клепоухо коте, което е изключително рядко и много търсено в Европа. То в момента си търси собственици. Друга модерна окраска е цвят - праскова.

Разресвайте козината му

Храненето на котетата от тази порода не изисква особени усилия. Уилям например хапва консерва два пъти на ден, като през деня има на разположение прясна вода и храна на гранули. Сред основните грижи за тези котки е от малки да разресвате козината им. Дългокосместите шотландци се решат всеки ден с рядка или средно рядка четка, а късокосместите - две-три пъти в седмицата с нормална или гъста. Винаги ги решете преди къпане и използвайте шампоан, предназначен за котки. Добре отмивайте шампоана с хладка вода, защото би могъл да предизвика дразнене на кожата. След това загърнете котето в меко, топло одеялце и не използвайте сешоар.

Автор: Румяна Смилкова

 

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене