Мадона вае фигура с ащанга йога

По време на концерта на Мадона у нас всички забелязаха мускулестото й жилаво тяло. Дължи го до голяма степен на йогата. Тя практикува стила ащанга виняса, по който я е запалил Стинг. Характерно за него е, че е по-силов от класическата йога, асаните (упражненията) се правят в строг ред и преливат една в друга като танц.


Създадена е на базата на древен ръкопис


През 1930 Шри Паттабхи Джойс и неговият духовен учител Кришна Мачаря откриват палмови листа с мистичен ръкопис в университет в Калкута. На базата на написаните на санскрит универсални истини за живота, те създават системата ащанга виняса йога. Виняса на санскрит означава да подредиш по определен начин, т.е в този стил йога асаните се изпълняват в точно определена последователност. Учениците са изправени пред предизвикателството да научат шест серии. Първите три са физически и са предназначени да пречистят тялото, а останалите - по-духовни, които се практикуват от малко хора. Обикновено за овладяването на една серия са необходими около две години. Всички, които се занимават с ащанга йога практикуват всеки ден, освен в неделя, когато тялото почива, както и при пълнолуние. В Индия хората са силно свързани с природата и почитат луната всеки месец. Много строго изпълнява асаните и Мадона, за която се говори, че практикува всеки ден. Тя се запалва по този стил, за да възвърне формата си, след раждането на своята дъщеря Лурдес през 1996 г. Ащанга йога не само стопява излишните й килограми и оформя тялото й, но й помага да постигне вътрешна хармония. Някои позиции на тялото, използвани в ащанга йога, можем да видим в нейни клипове и концерти, а във филма The Next Best Thing Мадона изпълнява ролята на учител по този стил. Певицата избира ащанга йога и защото с него се придобива нравствена, телесна и умствена самодисциплина.
Учителят Паттабхи Джойс казва: "Практикувай и всичко ще си дойде на мястото". Той не дава някакви дълбоки житейски съвети, а обяснява, че по време на практиката всичко необходимо за нас - се случва. Отново свързваме в едно цяло нашите разпилени от всекидневието тяло, дух, душа, емоции, ум. Идеята е да насочим сетивата си навътре в себе си, за да осъзнаем нашата микровселена. Едва тогава ще може да резберем цялата Вселена.


Активират се енергиите в тялото


"Практиката е свещено изживяване и пътуване към себе си. И всяка поза е като свързване с Бог", казва основателката на "Йога мандала" и инструктор по йога - Теодора Рачева. Всеки път занятията по ащанга започват и приключват с изпяването на великата мантра "Ом", три пъти. Тя е свещена, енергийна молитва на санскрит, която въздейства на организма на вибрационно ниво, активира енергийните потоци в тялото, както и съзнанието, хармонизира външния и вътрешния свят. Чрез нея от будно съзнание, преминаваме в медитативо.
Практиката започва с по-бързо темпо. Първо се правят сурия намаскар - слънчеви поздрави, които са като преклонение към слънцето. По този начин се свързваме с нашето вътрешно слънце. В йога се смята, че ние притежаваме агни - вътрешен огън, който се намира в центъра на тялото - в зоната на корема. Чрез ащанга йога се пробужда този вътрешен огън и не само че тялото започва да се поти и да изхвърля токсини, а пробуждаме и огъня на духа, желанието за живот. "Ащанга йога ни помага да откриваме света отново и отново, да гледаме на всекидневните ситуации по различен начин. Добре е, ако всеки ден сме като малки деца, като откриватели. Заставайки пред килимчето за практика не бива да го правим с мисълта, че сме напреднали, а все едно сме начинаещи. Това позволява всеки път да откриваме различни неща", казва Теодора Рачева.


Какво символизират асаните


Много от тях са вдъхновени от живота и от наблюдението на поведението на животните. За това някои се наричат - жаба, костенурка, куче.
- Една от позите в изправено положение е Гордият войн (сн.1). Тя ни помага да усетим величието в себе си, гордостта, но не и горделивостта. В тази, както и при всички пози в ащанга, се правят между 5 и 8 вдишвания и издишвания. Дишането е изключително важен процес защото се смята, че като вдишваш сменяш застоялата си енергия с нова. По време на практиката се използва определена техника наречена оджай, с която се забавя дишането. Така се канализира ума и се забавя мисловния процес. Идеята е да спрем да мислим и да започнем да усещаме тук и сега. Докато във всекидневието вдишваме между 22 и 24 пъти в минута, в йога е добре да го правим към 6, като задържаме по 5 секунди на вдишване и издишване.
- Разтегнат триъгълник (сн.2). При тази поза тялото се огъва странично и се прави вътрешен масаж на органите. Когато погледнете тази асана ще видите, че тялото образува много триъгълници, които са свещена геометрична фигура и символизират боожественото триединство.
- Правят се различни асани за по-добър баланс (сн. 3). Смята се, че чрез тях можем да се свържем със земята и с корените си, да се усетим стабилни, дори ако не сме стъпили с двата крака. Тези баланси са свързани с първа чакра, която се намира в дъното на таза и е връзката ни със земята. "По време на практиката обикновено си представяме как през стъпалата ни се спускат червени корени (това е цвета на тази чакра) в земята и се усещаме стабилни като вековно дърво", казва инструкторката.
- Стойка на глава (сн. 4) или на ръце се прави, за да може кръвта да нахлуе в главата и да ороси мозъка. По този начин се премахва напрежението от краката. Ако живеете нездравословно и кръвта ви не е чиста, не е добре да заставате на глава, защото всичко това ще отиде в нея. Тази асана се нарича кралицата на позите. На ментално ниво се смята, че докато я правим - обръщаме живота си наобратно и това ни помага да погледнем на него от друг ъгъл.
- Гълъб (сн.5). Тази поза разтваря тазобедрените стави и огъва тялото назад, като оказва благотворно въздействие върху сърцето. "Ние казваме "отвори сърцето напред" и когато го правим, чувството е страхотно. Усеща се нещо като поток, който тръгва от сърцето и се разлива във всички посоки на тялото. Това е прана или жизнената енергия.
В края на практиката се завършва с поза за дълбока релаксация, в която сме легнали спокойно на земята със затворени очи. Изправянето от нея става бавно, за да няма стрес и всичко да стане плавно, естествено и хармонично.


автор:Румяна Смилкова

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ

Напишете дума/думи за търсене