Леонардо ди Каприо

Дата и място на раждане: 11 ноември 1974, Холивуд, Калифорния, САЩ

Рождено име: Леонардо Вилхелм ди Каприо

Прякори: Лео

Височина: 183 см

Предишни партньорки: Жизел Бюндхен, Бар Рафаели

Семеен статус: Ерген.

Любопитно:

  • Има три номинации за „Оскар", но нито една спечелена статуетка на прочутия чичко.
  • Първото му участие е в реклама за мляко.
  • Когато е на десет години, агентът му го съветва да промени името си на някое, което звучи по „по-американски" начин като Лени Уилямс например. Той, разбира се, не се съгласява.
  • Заедно с Опра Уинфри са обявени за „най-екологичните знаменитости".

Кратка биография:

Лео е единствено дете на майка си Ирмелин и баща си Джордж ди Каприо - комедиант и издател на комикси. Майка му е германка, която е емигрирала в Щатите през 50-те, а татко му е четвърто поколение американец с италиански и немски корени. Бабата на Леонардо по майчина линия се казва Юлия Смирнова - руска емигрантка в Германия. Родителите на Ди Каприо го кръстили така, защото майка му тъкмо гледала картина на Леонардо да Винчи, когато бебето й в корема за първи път я ритнало. Ирмелин и Джордж се развеждат, когато синът им е на една годинка, но продължават да го отглеждат и възпитават заедно.

Кариерата на чаровника започва от телевизионния екран. Първо с някои реклами, а след това и с кратки обучаващи филми, наречени „Родителство". Това е 1990 г., а година по-късно той получава и първата си роля в киното във филма на ужасите Critters 3. Известността идва с ролята му до Робърт де Ниро в „Животът на момчето". Веднага след това Лео изиграва една от най-запомнящите се роли в своята кариера - тази на бавноразвиващия се Арни в „Защо тъгува Гилбърт Грейп". Тогава е само на 19, а вече може да се похвали с номинации за „Оскар" и за „Златен глобус".

Холивуд вече се радва на новия си бисер и бързо го приобщава към вихрушката на голямото си семейство. Ди Каприо не може да се оплаче от роли - по това време снима в „Баскетболни дневници", „Ромео и Жулиета", „Стаята на Марвин", „Бърз или мъртъв" и въпреки че някои от филмите му са доста по-оригинални, продукцията, която прави от Лео мегазвезда тепърва идва. Това е „Титаник", където той има главната роля заедно с Кейт Уинслет, а годината е 1997. Филмът е тотален блокбъстър, няма кътче по земята, където да не е прожектиран и превърнал се в мания, а Лео освен суперзвезда, е и новият световен секссимвол. Шумотевицата е огромна, печалбите - още повече.

В този момент актьорът проявява и своя висок интелект и започва да избира много внимателно бъдещите си участия. Причината - интелектуално предизвикателство във филми като „Титаник" липсва напълно, а Ди Каприо не иска да бъде приеман и запомнен като захаросания блондин, който е резервиран за любовни драми и романтични комедии. Ролите, които приема, са в силни филми, макар повечето от тях да нямат нищо общо с масовия успех на „Титаник". И все пак Лео остава незабравим с ролите си във филми като „Плажът", „Хвани ме, ако можеш", „Авиаторът", „Кървав диамант", „От другата страна" и много други.

От 2001 до 2005 г. красавецът излиза с бразилския супермодел Жизел Бюндхен, а след това има трайна връзка с друг модел, Бар Рафаели. Тази история приключва през 2009 г.


Филмография:

Inception - 2010
The Rise of Theodore Roosevelt - 2009
Злокобен остров - 2009
The Chancellor Manuscript - 2008
Freedom Within the Heart - 2008
Пътят на промените - 2008
Мрежа от лъжи - 2008
The 11th Hour - 2007
Кървав диамант - 2006
От другата страна - 2006
Авиаторът - 2004
Бандите на Ню Йорк - 2002
Хвани ме, ако можеш - 2002
Don's Plum - 2001
Плажът - 2000
Знаменитости - 1998
Желязната маска - 1998
Титаник - 1997
Ромео и Жулиета - 1996
Стаята на Марвин - 1996
Пълно затъмнение - 1995
The Basketball Diaries - 1995
Бърз или мъртъв - 1995
The Foot Shooting Party - 1994
Защо тъгува Гилбърт Грейп - 1993
This Boy's Life - 1993
Отровната Айви - 1992
Critters 3 - 1991

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
Защо пингвините не могат да летят?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене