Мадона

Дата и място на раждане: 16 август 1958, Бей сити, Мичиган, САЩ

Рождено име: Мадона Луиз Вероника Чиконе

Прякори: Материалното момиче, Мади, Мадж, Ем

Височина: 164 см

Партньор: Жезус Лус

Семеен статус: Разведена (два пъти), майка на четири деца, две откоито са осиновени.

Любопитно:

  • Има висок коефициент на интелигентност - 140.
  • Тя е голям фен на Кайли и Дани Миноуг.
  • Далечна братовчедка е с Гуинет Полтроу.
  • Любимите й цветя са бели рози.
  • Продала е над 200 милиона албума по целия свят.

Кратка биография:

Мадона Луиз Вероника Чиконе произлиза от строго католическо семейство като третото от общо шест деца. Баща й е син на емигранти от Италия, а майка й има френско-канадска жилка. Загубва майка си едва на пет години. След смъртта й баща й наема детегледачка, с която по-късно сключва брак. От малка Мадона ходи на уроци по балет и пиано. Без да завърши университет през 1977 г. заминава за Голямата ябълка, където да търси своя шанс макар с много малко пари в джоба. Там започва курсове по моделен балет. Започва да се изявява и по нощните клубове със свои групи и песни, които композира сама. Същевременно получава няколко малки роли в киното.

Първият й албум е от 1983 г. и се нарича Madonna. Той става пет пъти платинен. Тя обаче се превръща в истински хит със следващия си албум Like a Virgin и образа на загубила всякакви задръжки и порядъчност млада жена. На наградите на MTV през 1984 г. певицата се появява с жартиери и дантелени чорапи и прави скандално шоу на сцената - със скандални за онова време жестове и намеци. Успехът се подсилва с публикуваните голи фотографии на новоизгрялата звезда, снимани в края на 70-те. През 1985 г. се омъжва за актьора Шон Пен.

Следват години на невероятен успех най-вече в музикално отношение. Мадона не спира да скандализира света и да изненадва феновете си. Намесва се дори Ватикана, заклеймявайки певицата и нейните послания от следващия албум Like a Prayer. Затова пък музикалните критици са във възторг и навсякъде се прокрадва вече прозвището Кралица на попмузиката.

През 1994 Мадона чупи собствен рекорд с песен от новия си албум Bedtime Stories. Написаната от Бейбифейс Take a Bow остава цели седем седмици начело на класацията „Билборд".

Няколко години по-късно, след като не е спряла да вади нови продукти, Мадона се запалва по кабала и йога. А през 1996 г. ражда момиченце на име Лурдес от своето гадже и треньор Карлос Леон. Мадона прави и един от най-добре приетите си албуми, наречен Ray of Light. От него продава над 16 милиона копия и печели осем грамофончета на наградите „Грами".

Сред най-амбициозните й проекти на големия екран безспорно е излезлият през 1990 г. „Дик Трейси". Следват и други заглавия: „Тяхната собствена лига", „Веществено доказателство", „Четири стаи" и „Евита", за който й присъждат „Златен глобус". Въпреки неимоверните й усилия да се наложи и на голям екран, през 2000 г. я обявяват за най-лошата актриса на века. Сякаш напук на критиките точно в тази година тя става съпруга на един велик режисьор - англичанина Гай Ричи. Тя му ражда момченце, кръщават го Роко.

Две години по-късно участва във филма на съпруга си „Отнесени от бурята", който всъщност е отнесен от критиката. Подобна е и съдбата на следващия й албум от 2003 г. American Life. Мадона се пробва с поредния скандал - на церемонията за наградите на MTV 2003 се целува с език с Бритни Спиърс и Кристина Агилера.

През 2007 и 2008 Мадона прави два добри албума, гарнирани със световни турнета с отлични отзиви. Българската публика също успя да се наслади на концерта на Мадона от турнето й Sticky & Sweet Tour на 29 август 2009 г. в София.

Междувременно Мадона осинови две деца от Африка и се разведе със съпруга си Гай Ричи. Като го замени с млад любовник - много по-младия от нея манекен Жезус Лус, когото дори нарече „любовта на моя живот".

 

Дискография:

Madonna - 1983
Like а Virgin - 1984
True Blue - 1986
Who's That Girl - 1987
Like а Prayer - 1989
Erotica - 1992
Bedtime Stories - 1994
Ray of Light - 1998
Music - 2000
American Life - 2003
Confessions on a Dance Floor - 2005
I'm Going to Tell You a Secret - 2006
The Confessions Tour - 2007
Hard Candy - 2008

Сборни:


You Can Dance -1987
The Immaculate Collection - 1990
Something To Remember - 1995
GHV2 - 2001
Remixed & Revisited - 2003
Celebration - 2009

 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
Хората, които имат този навик, правят повече секс
Какво е социален махмурлук?
4-те зодии, които биха процъфтявали на самотен остров
Защо пингвините не могат да летят?
Лев Толстой: Щастието не зависи от външните неща, а от начина, по който го виждаме

Напишете дума/думи за търсене